Fondul Proprietatea avertizează: Hidroelectrica va purta povara pieţei energiei reglementate. Riscă să piardă până la un miliard lei

Publicat pe Categorii Business, Semnal
Prima Pagina Actual Semnal Fondul Proprietatea avertizează: Hidroelectrica va purta povara pieţei energiei reglementate. Riscă să piardă până la un miliard lei

Hidroelectrica, cea mai profitabilă companie cu capital de stat, va purta povara pieţei de energie reglementate, susține Fondul Proprietatea. În calitate de acționar, acesta averizează asupra consecinţelor ”deosebit de grave”, pentru profitabilitatea Hidroelectrica, care vor rezulta direct din implementarea Ordinului emis de Autoritatea Naţională pentru Reglementare în Energie (ANRE) cu privire la metodologia de stabilire a preţurilor şi cantităţilor de energie electrică vândute de producători prin contracte reglementate, iar pierderile companiei ar putea ajunge la 1 miliard lei.

”Ordinul 10, emis de ANRE la 1 februarie 2019, a determinat producătorul de electricitate Hidroelectrica să supună votului acţionarilor, în Adunarea Generală a Acţionarilor programată pentru 23 iulie 2019, suspendarea strategiei sale de tranzacţionare a energiei electrice, adoptată anterior, câtă vreme Ordinul 10 şi Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 114/2018 („OUG 114) ale cărei prevederi sunt implementate prin Ordinul 10 sunt în vigoare şi să reducă până la cel mult 35% din producţia estimată pentru anul viitor cantitatea de energie electrică care poate fi contractat cu un an în avans pe pieţele de electricitate centralizate administrate de către OPCOM”, se precizează în comunicatul Fondului Proprietatea.

”Documentul specifică numai cantitatea de până la 65% din producţia estimată pentru anul viitor care ar putea fi solicitată companiei, într-o manieră arbitrară, pentru a fi vândută la preţuri reglementate, cu o marjă de profit de numai 5%. Până în prezent, ANRE nu a adus clarificări cu privire la volumele de energie electrică pe care Hidroelectrica şi alte companii afectate sunt obligate să le livreze la preţ reglementat pentru respectiva perioadă, lăsându-le astfel într-o stare prelungită de incertitudine”, se mai arată în comunicat.

Un răspuns al ANRE la solicitarea Hidroelectrica, transmisă în mai 2019, privind o estimare a cantităţii de energie electrică care va fi atribuită de ANRE companiei pe contracte reglementate la preţuri reglementate, nu a adus niciun fel de clarificări, potrivit FP.

”Dacă ANRE decide să oblige compania să vândă la preţ reglementat cantitatea maximă de energie, 65% din producţia sa, compania ar avea de pierdut nu mai puţin de 1 miliard lei. În timp ce beneficiile pentru populaţie rămân nesemnificative, este evident că pierderile celei mai profitabile companie de stat, Hidroelectrica, vor fi pierderile fiecărui român. Această nesiguranţă are consecinţe grave nu doar pentru performanţa companiei, dar şi pentru buna funcţionare a pieţei angro de energie electrică locale”, a declarat managerul de portofoliu al FP, Johan Meyer.

FP mai atrage atenţia că există riscuri grave cărora compania este nevoită să le facă faţă, dacă nu va reuşi să livreze cantitatea solicitată. Printre acestea se numără o amendă de până la 10% din cifra de afaceri a anului anterior pentru nelivrarea către furnizorii de ultimă instanţă a cantităţii de energie pentru consumatorii casnici care beneficiază de preţuri reglementate. Pe baza venitului estimat pentru 2019, de 3,5 miliarde lei, o astfel de amendă s-ar ridica la 350 milioane lei.

Hidroelectrica este o companie controlată de statul român, în proporţie de 80%, prin Ministerul Energiei, celălalt acţionar fiind Fondul Proprietatea.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *