“Pentru prima oară, România are un plan închegat în domeniul energiei. Vom fi un mare producător de gaze în 2027. Deja avem regenerabile care produc energie, cu adevărat, nu de bandă, cât cele două reactoare de la Cernavodă. Am pornit astăzi și, astăzi sau mâine dimineață se va semna, cu două companii importante din Statele Unite și cu o companie din Italia care a lucrat la primele reactoare 1 și 2 de la Cernavodă, pentru reactoarele 3 și 4. Repet, avem, după cum bine știți, planul cu energia verde din Azerbaidjan către Uniunea Europeană, România și Ungaria, unde am prins în proiect și Georgia, cum era normal, astfel încât am închis cercul în Caucazul de Sud. Avem coridorul sudic cu Grecia și Bulgaria și coridorul vertical către Balcanii de Vest, la fel, între Grecia, Bulgaria și România. În toate aceste proiecte au finanțare și sunt în derulare, a declarat premierul Marcel Ciolacu, la Parlament, la Forumul de afaceri al Parteneriatului pentru Cooperare Transatlantică în Energie şi Climă (P-TECC)”.
Șeful Guvernului l-a felicitat pe ministrul energiei Sebastian Burduja pentru organizarea celui de-al cincilea Forum P-TECC. Mă bucur mult că în țara noastră a venit și doamna secretar a Departamentului de Energie din Statele Unite ale Americii, cu alte cuvinte, ministrul energiei din Statele Unite. Sunt 14 miniștri ai energiei din întreaga lume la acest eveniment și cred că, mai ales în contextul actual, în care am vorbit un pic și de scumpirea energiei și de soluțiile cele mai bune, totuși prețul se vede în competitivitatea economică a fiecărui stat și, din punctul meu de vedere, e că suntem în direcția bună,a spus Ciolacu.
Reducerea costurilor energiei pentru toți consumatorii, individuali și industriali este o problemă ce trebuie abordată frontal. Și noi, ca întreaga Europă, riscăm scăderea avantajului competitiv din cauza prețului ridicat la energie. Trebuie să inversăm această tendință cât mai repede!, s-a adresat premierul Ciolacu participanților la eveniment. Este urgentă modernizarea capacităților de producție de energie și a liniilor de transmisie. Acestea trebuie să poată stabiliza sistemul energetic, permițând și circulația liberă a energiei, într-o piață unică – dar una funcțională!,a spus el, subliniind că se impune să diversificăm sursele de energie și mijloacele de producție. Acum mai mult ca oricând, e nevoie să fim pragmatici și solidari. După cum bine știm, iarna se apropie, războiul din Ucraina este în desfășurare și este nevoie de acțiune imediată pentru a susține Republica Moldova, Ucraina și toate țările din regiune cu vulnerabilități, a punctat Ciolacu.
Sursă foto: facebook Sebastian Burduja
Ministrul Sebastian Burduja a declarat: România este foarte angajată să facă tranziţia verde într-un mod pragmatic şi fezabil, un exemplu pentru regiune şi lume, şi asta înseamnă utilizarea gazelor pe termen scurt şi mediu, dar şi a energiei nucleare.
„Temele pe care le vom aborda în aceste zile sunt absolut critice. Securitatea energetică şi tranziţia, investiţiile în infrastructură, promovarea energiei curate, facilităţi geotermale, inclusiv prin intermediul Alianţei Oraşelor Verzi, o iniţiativă P-TECC, şi, bineînţeles, reconstruirea sectorului energetic al Ucrainei şi cele mai bune moduri de a sprijini Republica Moldova şi Ucraina. (…) Ştim că avem nevoie de energie sigură. Ştim că avem nevoie de energie accesibilă. Ştim că avem nevoie de energie verde. Dar este foarte greu să le avem pe toate în acelaşi timp. Aşa că am propus să abordăm problema în această ordine: securitate, competitivitate şi prietenie faţă de mediu. (…) Cred că şi dacă nu ar fi existat deloc schimbări climatice, tot am fi fost dornici şi hotărâţi să găsim înlocuitori pentru petrol şi gaze. De fapt, în istorie, cărbunele a înlocuit lemnul, apoi petrolul a înlocuit cărbunele. Şi acum, energia solară şi eoliană, bateriile, energia geotermală şi hidrogenul sunt calea viitorului. Şi România este foarte angajată să facă tranziţia verde într-un mod pragmatic şi fezabil, un exemplu pentru regiune şi lume. Şi asta înseamnă utilizarea gazelor pe termen scurt şi mediu, iar proiectul nostru Neptun Deep va transforma această ţară în cel mai mare producător de gaze din UE în 2027, un an mare pentru noi. Şi apoi să folosim energia nucleară, cele două mari proiecte la care lucrăm la Cernavodă, Unităţile 3 şi 4, şi proiectul SMR de la Doiceşti (proiectul reactoarele de mici dimensiuni n.r)”, a afirmat Sebastian Burduja, citat de Agerpres.
Cea de-a cincea reuniune a P-TECC sunt organizate de Departamentul de Energie al SUA, Ministerul Energiei din România şi Atlantic Council, la București, şi vor continua miercuri, 24 iulie, cu o reuniune ministerială, care se va concentra pe rolul politicii industriale în atingerea obiectivelor noastre transatlantice de securitate energetică şi climă.