Foștii secretari de stat Sorana Baciu și Aristotel Jude vor, din nou, la Romgaz. Sunt propuși administratori provizorii de BERD și SIF Oltenia

Publicat pe Categorii Business, Semnal
Prima Pagina Actual Semnal Foștii secretari de stat Sorana Baciu și Aristotel Jude vor, din nou, la Romgaz. Sunt propuși administratori provizorii de BERD și SIF Oltenia
  • Vezi și care sunt nominalizările Ministerului Energiei

Foștii secretari de stat Sorana Baciu și Aristotel Jude  sunt propuși pentru funcțiile de membri provizorii în Consiliul de Administrație Romgaz.  Baciu este nominalizarea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare – BERD și Jude este propunerea SIF Oltenia, în calitatea acestora de acționari la Romgaz.

Ambii au mai fost membri în CA Romgaz. “Dna Sorana Baciu a ocupat poziția de membru al Consiliului de Administrație al companiei Romgaz între 2015 și 2016 ( a fost propusă tot de BERD – n.red.). CV-ul dnei Baciu demonstrează că deține cunoștințele și competențele necesare pentru a activa în CA al Romgazului, o companie de energie vertical integrată, deținând o capitalizare de aprox. 2,6 miliarde de euro, cu acțiuni și titluri tranzacționate la BVB și Bursa de Valori Londra”, se precizează în adresa BERD transmisa actualului CA Romgaz. După ce a fost numită Secretar de Stat în Ministerul Economiei, Sorana Baciu a decis să renunțe la  mandatul de administrator  Romgaz.  Aristotel Jude a fost și Secretar de stat în Ministerul Energiei, dar și membru în CA Romgaz.

Completată cu cele două propuneri din partea BERD și SIF Oltenia, lista candidaților pentru administratori provizorii ce urmează a fi propusă aprobării AGA din 25 aprilie, este următoarea: Chirilă Alexandru, Gheorghe Gabriel, Stan Bogdan – Nicolae, Virgil Marius Metea, Aristotel Marius Jude, Sorana Baciu.

Ministerul Energiei a transmis propunerile sale pentru administratori provizorii, cu mandate pe 4 luni. Potrivit unei adrese semnată de ministrul Toma Petcu și transmisă președintelui CA, ministerul a cerut suplimentarea ordinii de zi a AGOA din 25 aprilie cu două  puncte. Se solicită aprobarea acționarilor pentru revocarea a patru membri din Consiliul de Administraţie al Romgaz, respectiv Dumitru Chisăliță, Aristotel Jude, Răzvan Stoicescu și Aurora Negruț. Totodată,  ministerul propune  alegerea a 4 noi administratori provizorii în locul celor revocați și anume: Bogdan-Nicolae Stan, Alexandru Chirilă, Gabriel Gheorghe și  Virgil Metea. Stan este președintele ANAF,  Chirilă – Director de cabinet în Aparatul propriu de lucru al premierului Grindeanu, Gheorghe – Vicepreședintele Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc în cadrul SGG  și Metea este directorul general al Romgaz.

În AGA din 25 aprilie se va aproba și forma contractului de mandat ce va fi încheiat cu membrii provizorii ai CA, precum și remunerația acestora.

Profitul net al Romgaz a scăzut cu 14,2% în 2016, până la 1,02 miliarde lei (circa 227 milioane euro), pe fondul diminuării cifrei de afaceri cu 15,8%, activitatea producătorului fiind afectată de scăderea consumului de gaze.

Romgaz are circa 6.200 de angajaţi şi, alături de OMV Petrom, companie controlată de grupul austriac OMV, concentrează aproape toată producţia de gaze naturale a României. Acţiunile companiei se tranzacţionează pe piaţa Bursei de Valori din Bucureşti (BVB) şi a Bursei din Londra (LSE). Acţionar principal este statul român, cu o participaţie de 70%.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *