Francesco Starace, CEO Grupul Enel, poziție radicală cu privire la măsurile luate de România de compensare a facturilor și plafonare a prețurilor: Sunt incorecte, descurajează investitorii, creează instabilitate, nu rezolvă problemele structurale și trebuie să fie schimbate. Vom încerca să ne opunem pe cale legală

Publicat pe Categorii Business, Esential, Furnizare / Distributie / Transport, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Francesco Starace, CEO Grupul Enel, poziție radicală cu privire la măsurile luate de România de compensare a facturilor și plafonare a prețurilor: Sunt incorecte, descurajează investitorii, creează instabilitate, nu rezolvă problemele structurale și trebuie să fie schimbate. Vom încerca să ne opunem pe cale legală
  • Alberto De Paoli, CFO: Dacă aceste măsuri vor rămâne în vigoare, randamentele vor scădea, așa că vom fi nevoiți să revizuim în scădere investițiile în România

“Credem că măsurile pe care le-au impus autoritățile în România sunt incorecte, descurajează investitorii, creează instabilitate, nu rezolvă problemele structurale și trebuie să fie schimbate, la fel cum s-a întâmplat cu măsurile luate de alte Guverne din Europa”, a declarat Francesco Starace, CEO și Director General al Enel, la conferința de presă care a avut loc după prezentarea noului plan strategic, răspunzând la întrebarea adresată de presa de specialitate din România privind măsurile luate de autoritățile din România pentru protecția consumatorilor față de scumpirile la energie și gaze.

Uniunea Europeană a publicat, în urmă cu câteva luni, un set de măsuri numit Tool Box pe care Comisia crede că statele membre le pot pune în aplicare pentru a reduce impactul pe care îl are actuala criză a prețului gazelor naturale, fără să contravină directivelor de bază privind funcționarea piețelor în Europa. Sunt mai multe moduri în care se poate rezolva criza actuală data de creșterea explozivă a prețurilor la energie, iar cea mai rea dintre acestea este să încerci să te joci cu regulile de piață, a subliniat Starace.

În opinia lui, “e o greșeală”.“Vom încerca să ne opunem acestor măsuri pe cale legală și vom încerca să vedem dacă guvernul este deschis să găsească și alte căi de a rezolva această situație, fără a afecta direct regulile de bază de funcționare a piețelor. Vom face acest lucru cu toată atenția și înțelegerea posibilă, dar cu siguranță măsurile sunt o lovitură pentru încrederea investitorilor în România”, a precizat CEO-ul Enel, cea mai mare companie de utilități din Europa, prezentă și pe piața din România.

La rândul său, Alberto De Paoli, CFO Grupul Enel, a precizat referindu-se la investițiile din România: “Acestea sunt alocările pe care le-am făcut anterior intențiilor referitoare la aceste măsuri. Atunci când am făcut planul de business, România era o țară atractivă și am prevăzut să investim mai mult de 2 miliarde de euro pentru a dezvolta masiv proiectele de energie regenerabilă și rețelele. Evident, dacă aceste măsuri vor rămâne în vigoare, randamentele vor scădea, așa că vom fi nevoiți să revizuim în scădere investițiile în România”.

În ceea ce privește prețurile la gaze, Starace nu crede că acesta va scădea prea repede și, odată ce acest lucru se va întâmpla, nu trebuie să uităm, pentru că se va întâmpla din nou și din nou. Dependența de combustibilii fosili, în special de gaz, în anumite părți ale lumii unde consumul de energie este la fel de mare ca în Europa nu este o idee bună, iar guvernele ar trebui să încerce să limiteze dependența de gaz, a spus CEO-ul Enel.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.