FUI domină, în continuare, clasamentele ANRE. Electrica Furnizare își păstrează primul loc, însă Enel rămâne marele câștigător pe piața concurențială de energie. MET România Energy și Getica 95 Com, cei mai activi furnizori privați

Publicat pe Categorii Business, Furnizare / Distributie / Transport, Semnal
Prima Pagina Business Furnizare / Distributie / Transport FUI domină, în continuare, clasamentele ANRE. Electrica Furnizare își păstrează primul loc, însă Enel rămâne marele câștigător pe piața concurențială de energie. MET România Energy și Getica 95 Com, cei mai activi furnizori privați

Furnizorii de Ultimă Instanță domină în continuare piața de energie reglementată, dar și piața concurențială. În ce privește furnizorii concurențiali, unii dintre ei – care dețineau cote mari anii trecuți – pierd din ce în ce mai mult la cota de piață. Astfel, locurile de top deținute de Tinmar, Alro, RCS&RDS ( care a dispărut din clasament) sunt luate acum de MET România Energy și Getica 95 Com.

ANRE prezintă cotele de piață ale furnizorilor de energie electrică pe piața concurențială în raportul privind rezultatele monitorizării pieței de energie electrică în lunile ianuarie-martie 2019. Deocamdată, nu remarcăm schimbări în clasament ca urmare a noilor reglementări legislative în vigoare de la începutul anului, furnizorii de ultimă instanță ocupând pozițiile de top.

În fruntea clasamentului privind cotele de piață ale furnizorilor pe piața concurențială ianuarie-martie 2019, rămâne Electrica Furnizare, cu o cotă de piață de 11,07%, neschimbată  față de luna trecută.  Enel România cu cele două companii ale sale –  Enel Energie Muntenia și Enel Energie, ocupantele locurilor 2 și 3 – se prezintă cu o cotă de piață totală de 19,26%, fiind astfel liderul pieței de furnizare a energiei electrice către clienții finali. 

Ceilalți doi FUI – E.ON Energie România și CEZ Vânzare, își păstrează cotele de piață de la începutul anului, pe primele 3 luni ale lui 2019 înregistrând 8,46% și 6,97%. Se situează, în continuare, pe  locurile 4 si 5 în clasamentul realizat de ANRE.

Un furnizor foarte activ pe piața concurențială este MET România Energy, cu o cotă de piață 6,14%, care împreună cu MET RO NRG (1,28%)  se prezintă cu o cotă totală de 7,42%. Și Getica95Com își păstrează cota de piață de la începutul anului, respectiv 5,40%.

Nu se remarcă schimbări la OMV Petrom și Tinmar, care își mențin cotele de paisa la 5,32%, respective  5,27%.

Alro se prezintă cu 5,09%, Engie România cu 3.85%, Renovatio Trading – 2,44%, CE Oltenia – 1.98%, EFT Furnziare – 1.92%. Hidroelectrica apare în clasament cu o cotă de 1,33%. O companie activa in trecut, mai ales pe clientii casnici, RCS&RDS  a ieșit din top de ceva vreme(se regăsește în categoria Alții), după ce în septembrie 2017 figura cu 2,04% din piață.

În clasamentul Cote de piață ale FUI în funcție de energia electrică furnizata clienților în regim de serviciu universal, ultimă instanță și clienților inactivi, ianuarie – martie 2019, realizat de ANRE, tot Electrica Furnizare este liderul pieței, cu o cotă de piață în creștere, de 50,43% față de 49% în februarie. Pe locul 2 se situează Enel Energie Muntenia – cu 14,2%, urmată de E.ON Energie România – cu 14,96%, Enel Energie – 10,63% și CEZ Vânzare cu 9,96%.

În contextul noilor reglementări, vom asista în continuare la o migrare a clienților casnici spre piața reglementată, unde vor fi cu siguranță prețuri mai mici. Vom vedea astfel schimbări, de la o lună la alta, în clasamentul privind cota de piață a furnizorilor concurențiali, mai vizibile în partea a doua a anului în curs.

În următoarele luni vom remarca și evoluția unor furnizorii concurenţiali de energie electrică care au statut deFurnizori de Ultimă Instanţă Opţionali, desemnati de ANRE. Aceștia pot furniza energie electrică la prețuri reglementate, fapt ce le va permite să-și păstreze și să crească portofoliile de clienți.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *