FUI poate să refuze preluarea unor noi locuri de consum dacă volumul energiei consumate de clienții preluați ajunge la 30% din cel al energiei furnizate clienților din portofoliu. ANRE stabilește măsuri de protecție pentru FUI în regulamentul de furnizare

Publicat pe Categorii Electrica si termica, Energie, Semnal
Prima Pagina Energie Electrica si termica FUI poate să refuze preluarea unor noi locuri de consum dacă volumul energiei consumate de clienții preluați ajunge la 30% din cel al energiei furnizate clienților din portofoliu. ANRE stabilește măsuri de protecție pentru FUI în regulamentul de furnizare
  • ANRE va desemna cel puțin 5  FUI al căror indice de piață cumulat, din punctul de vedere al energiei electrice vândute și al numărului de locuri de consum din portofoliu, să fie de minimum 60%
  • FUI desemnați trebuie să aibă o cotă de piață semnificativă implicând totodată și capabilitate financiară imediată pentru a putea prelua în situații excepționale portofolii de clienți a unor furnizori care ies de pe piața energiei (document ANRE)

ANRE a decis să implementeze un mecanism de protecție pentru Furnizorii de Ultimă Instanță – FUI în contextul situației pieței de energie electrică din ultimele luni: mai mulți furnizori au ieșit de pe piața energiei electrice,  numărul clienților aflați în situația de a fi preluați de către FUI înregistrând  o creștere semnificativă.

Autoritatea susține astfel “necesitatea unor măsuri suplimentare astfel încât FUI desemnați să aibă o cotă de piață semnificativă implicând totodată și capabilitate financiară imediată pentru a putea prelua în situații excepționale portofolii de clienți a unor furnizori care din diverse motive nu își mai pot continua activitatea, obiectivul major fiind asigurarea continuității în furnizarea cu energie electrică a clienților”.

Un nou regulament privind furnizarea de ultimă instanță a energiei electrice, este în consultare publică. Potrivit acestuia, ANRE va desemna un număr de cel puțin 5  FUI al căror indice de piață cumulat, din punctul de vedere al energiei vândute și al numărului de locuri de consum din portofoliu, să fie de minimum 60%.

Autoritatea a modificat principiile de desemnare a furnizorilor de ultimă instanță, criteriiile de eligibilitate ce trebuie îndeplinite în vederea desemnării în calitate de FUI.

Potrivit noului regulament, FUI vor avea obligația de a încheiate contracte de distribuție cu fiecare Operator ce Distribuție – OD concesionar, special pentru clienții preluați în regim de ultimă instanță. 

De notat că FUI va avea posibilitatea să refuze preluarea unor noi locuri de consum, dacă volumul energiei electrice consumate de către clienții preluați (determinat pe baza consumului lunii anterioare) ajunge la 30% din volumul energiei electrice furnizate clienților din portofoliul FUI în ultima lună pentru care există date raportate (alții decât clienții preluați.

Pentru situația în care un furnizor nu mai poate asigura furnizarea energiei electrice clienților finali din portofoliu și locurile de consum ale clienților finali din portofoliu nu pot fi preluate de către nici unul din FUI ca urmare a depășirii capacității de preluare, a fost introdusă o prevedere conform căreia ANRE stabilește modalitatea de alocare a locurilor de consum către FUI existenți.

A fost eliminată obligația de semnare a contractului de furnizare a energiei electrice în regim de ultimă instanță, drepturile și obligațiile prevăzute de acesta fiind valabile, și introducerea acestuia ca și anexă la Regulament.

De asemenea, a fost limitată durata contractelor de furnizare a energiei electrice în regim de UI. În proiectul de Ordin  ANRE pentru aprobarea Regulamentului privind furnizarea de ultimă instanță a energiei electrice a fost introdusă prevederea conform căreia FUI au obligația de a de a asigura furnizarea energiei electrice în regim de UI pe o perioadă de minimum 12 luni în cazul clienților casnici și clienților noncasnici cu o putere aprobată prin avizul tehnic de racordare de până la 1 MVA, și de minimum 6 luni în cazul clienților noncasnici cu o putere aprobată prin avizul tehnic de racordare de peste 1 MVA.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.