Se revine la citirea lunară a contorului pentru clienţii casnici? Este posibil dacă deputații aprobă o propunere mai veche de modificare a Legii 123

Publicat pe Categorii Actual, Flux energetic, Info Consumatori, Semnal
Prima Pagina Actual Flux energetic Se revine la citirea lunară a contorului pentru clienţii casnici? Este posibil dacă deputații aprobă o propunere mai veche de modificare a Legii 123
  • Și ministrul Virgil Popescu, care s-a fript cu o factură de peste 900 de lei în luna ianuarie că a uitat să transmită indexul contorului, s-a declarat nemulțumit de practica operatorilor de a trimite clienților facturi cu consum estimat: “ Se iau astfel nişte bani în avans, ceea ce nu este legal”

Deputații sunt solicitați să voteze o ințiativă legislativă din 2019 prin care se instituie obligaţia furnizorului de energie electrică (în fapt, a distribuitorului – n.red.) de a asigura citirea lunară a contorului pentru clienţii casnici şi punerea la dispoziţia acestora a mai multor modalităţi de plată.

Propunerea legislativă pentru modificarea art.57 alin.(2) din Legea energiei electrice şi a gazelor naturale nr.123/2012 a fost respinsă de Senat, de Comisia pentru industrii, iar Guvernul a transmis anul trecut că nu susține adoptarea acestei inițiative legislative venite din partea  a doi deputați PSD și ALDE. Consiliul Legislativ  a dat aviz favorabil.

Argumentul prezentat de deputații Comisiei de specialitate pentru respinferea propunerii legislative este Regulamentul de furnizare a energiei electrice la clienţii finali aprobat prin Ordin al președintelui Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei instituie obligaţia fiecărui furnizor de energie de a asigura clienţilor finali posibilitatea de a citi ei înşişi indexul în termenul convenit prin contract şi de a-l transmite funizorului (autocitirea). În aceste condiţii, dacă clientul final transmite indexul citit de acesta la numărul de telefon dedicat și gratuit, funizorul este obligat să factureze exact cantitatea de energie electrică corespunzătoare acestui index, nemaifiind utilizată estimarea.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, care a primit o factură de peste 900 de lei în luan ianuarie, s-a declarat nemulțumit de practica operatorilor de a trimite clienților facturi cu consum estimat. Se iau astfel nişte bani în avans, ceea ce nu este legal, a spus oficialul care susține că  s-ar putea ajunge la modificarea legii energiei.

Soluția o reprezintă contoarele inteligente

De asemenea, Comisia de industrii amintește că prin Ordinul Preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 177/2018 au fost aprobate condiţiile cadru pentru realizarea calendarului de implementare a sistemelor de măsurare inteligentă a energiei electrice la nivel naţional, care prevăd atât obligaţia operatorilor de distribuţie de a asigura acces gratuit la datele de măsurare fumizorilor care au contracte de furnizare a energiei electrice cu utilizatorii integraţi în sisteme de măsurare inteligentă, cât şi obligaţia furnizorilor de energie de a factura consumul real de energie electrică pe baza datelor de măsurare colectate de sistemele de măsurare inteligente, pentru toţi utilizatorii ale căror locuri de consum sunt integrate în astfel de sisteme.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *