Furnizorii de gaze naturale au obligația să constituie puncte unice de contact care coordonează punctele de informare regională/locală situate la maximum 50 km. Este condiție inclusă în licența de furnizare. Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei a pregătit un ordin privind aprobarea Condiţiilor de valabilitate a licenţei de furnizare a gazelor naturale.
“Titularul Licenţei care furnizează gaze naturale clienţilor casnici are obligaţia să constituie puncte unice de contact. Titularul Licenţei are obligația să notifice ANRE lista punctelor unice de contact și a punctelor de informare regională/locală în termen de 15 zile de la data acordării Licenței”, se precizează în ordinul ANRE, care prevede drepturile și obligațiile furnizorului de gaze.
Titularul Licenţei va menţine un sistem prin care poate primi şi/sau oferi date, informaţii şi consultanţă privind orice situaţie sau împrejurare de natură să afecteze siguranţa, securitatea şi continuitatea alimentării cu gaze naturale, precum și alte aspecte legate de activitatea sau practicile acestuia. Acest sistem va fi implementat și în cadrul punctelor unice de contact. Sistemul instituit va funcționa cu titlu gratuit; va asigura prelucrarea rapidă şi eficientă a datelor, informaţiilor şi reclamaţiilor primite; va asigura răspuns la solicitările care ţin de siguranţa, securitatea şi continuitatea alimentării cu gaze naturale, precum și alte aspecte legate de activitatea sau practicile acestuia.
Ordinul ANRE prevede ca furnizorul de gaze să se înregistreze ca participant la pieţele centralizate a unui titular de licenţă de administrare a pieţelor centralizate de gaze naturale, cu excepţia pieţei de echilibrare, în conformitate cu reglementările aprobate de ANRE. Nu fac obiectul Licenței activitățile titularului Licenței privind consultanța, finanțarea și executarea anumitor lucrări la clienții săi, care nu sunt specifice activității de furnizare.