Furnizorii, îngrijorați în ce privește expunerea majoră operațională și financiară: Suntem într-un moment de răscruce. Acum, mai important ca prețul energiei este să ai marfa

Publicat pe Categorii Business, Flux energetic, Furnizare / Distributie / Transport
Prima Pagina Actual Flux energetic Furnizorii, îngrijorați în ce privește expunerea majoră operațională și financiară: Suntem într-un moment de răscruce. Acum, mai important ca prețul energiei este să ai marfa

Îngrijorare mare pe piața de energie în rândul furnizorilor de energie electrică și gaze naturale. „Suntem într-un moment de răscruce și sunt necesare decizii rapide din partea autorităților. Avem nevoie urgentă de capacități de producție de energie. Vedem că nu trece săptămână fără să falimenteze un furnizor. Acum mai important ca prețul energiei este să ai marfa”, spun furnizorii de energie.

În aceste zile, în România și în toată Europa, sunt preţuri record la energie electrică, cauzate de oprirea unor reactoare nucleare în Franţa, după descoperirea unor defecţiuni, precizează Ion Lungu, directorul executiv al Asociaţiei Furnizorilor de Energie din România (AFEER). Franţa a închis două reactoare nucleare la finele săptămânii trecute, după ce a găsit nişte fisuri în echipamente, şi le va deschide abia la sfârşitul lunii ianuarie, potrivit Bloomberg.

La bursa OPCOM de la Bucureşti, preţul cu livrare luni pe piaţa spot a atins recordul de 1.591 lei (321,5 euro) pe MWh în medie şi maximul orar de 2.306 lei pe MWh. În toată Europa, preţurile se apropie de pragul psihologic de 400 de euro pe MWh. În Elveţia preţul a ajuns luni la 396 euro, în Franţa – 382 euro, Olanda – 360 euro, Austria – 344 euro, Germania – 331 euro, Ungaria – 322 euro, prezintă Agerpres.

Furnizorii de energie electrică și gaze naturale sunt, în continuare, îngrijorați în ce privește expunerea majoră operațională și financiară în urma aplicării mecanismului plafonării și compensării, conform legii 259/2021, susține Laurențiu Urluescu, Președinte AFEER.

Au fost operate modificări  la legislația referitoare la plafonarea prețurilor și compensarea facturilor  pentru diminuarea efectelor negative asupra furnizorilor, urmând ca  statul să dea înapoi, lunar, diferența dintre prețurile efectiv plătite și cele plafonate. Însă, cel mai probabil, este necesară și o modificare a normelor de aplicare astfel încât să fie clar ce date trebuie să transmită furnizorii la ANRE și să se elimine portițele de amânare a plăților de către stat către furnizori.

Potrivit unor surse citate de Economica.net, Electrica are nevoie de capital de lucru de un miliard de lei pe perioada iernii, pentru activitatea de furnizare și distribuție, și vrea să acceseze credite sub formă de capital de lucru, potrivit unor surse din piață. Dacă Electrica are posibilități de garantare, furnizorii mici și mijlocii nu-și permit acest lucru. Prin urmare, dacă se întârzie cu plățile către operatori, riscul este să se reducă drastic concurența în piața de furnizare de energie, avertizează specialiștii.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *