Furnizorii și traderii de energie și gaze din statele UE vor avea acces mai flexibil la piața din România. ANRE elimină unele sarcini administrative

Publicat pe Categorii Business, Esential, Furnizare / Distributie / Transport, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Furnizorii și traderii de energie și gaze din statele UE vor avea acces mai flexibil la piața din România. ANRE elimină unele sarcini administrative

Furnizorii și traderii de energie electrică și gaze naturale care au parcurs o procedură de autorizare într-unul dintre statele membre ale Uniunii Europene în care își au sediul social vor avea asigurat un mecanism mai flexibil de acces la piața de energie și gaze naturale din România.

Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei  – ANRE a pus în consultare publică un Proiect de Ordin privind modificarea Procedurii de confirmare a dreptului de participare la pieţele de energie electrică/gaze naturale din România a unor persoane juridice străine având sediul social într-un stat membru al Uniunii Europene.

ANRE elimină unele sarcini administrative disproporționate în raport cu stadiul de autorizare parcurs deja în statul membru respectiv.

Furnizorii și traderii nu vor mai trebui să prezinte dovada deţinerii unui cont distinct de disponibil în RON deschis la unităţile Trezoreriei Statului din cadrul organelor fiscale centrale competente, codificat cu codul de identificare fiscală al plătitorului. Potrivit proiectului de ordin, se elimină această cerință conform căreia ANRE confirmă dreptul de participare la piețele de energie electrică/gaze naturale din România a unei persoane juridice străine.

De asemenea, se elimină obligația plății garanţiei financiare, având în vedere necesitatea eradicării oricărei confuzii între acest tip de garanție (solicitată de legislația financiar-fiscală incidentă) și garanțiile financiare pe care traderul/furnizorul de energie electrică este obligat să le constituie şi să le menţină în vederea participării la piaţa angro de energie electrică şi asigurării continuităţii în desfăşurarea activităţii de furnizare/trading de energie electrică.

Potrivit proiectului de ordin, dispare și sancționarea într-un termen determinat a nerespectării unor cerințe legale, pe motiv că ANRE are oricând dreptul de a aplica sancțiuni în cazurile și în condițiile prevăzute în mod expres de lege.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *