Gălățenii au apă caldă după intervenția ministrului Gerea

Publicat pe Categorii Flux energetic, Info Consumatori
Prima Pagina Actual Flux energetic Gălățenii au apă caldă după intervenția ministrului Gerea

• În perioada iulie – septembrie, Arcelor Mittal va livra Electrocentrale Galați aburul necesar producerii apei calde, aceasta urmând a fi distribuită de societatea Calorgal către oraș
• Pentru a asigura furnizarea pe termen lung a apei calde către gălățeni, Electrocentrale Galați va cumpăra un cazan de apă fierbinte second-hand de la CET Brăila

Sistemul centralizat de alimentare cu apă caldă a orașului Galați a fost repornit. Anunțul a fost făcut de ministrul Energiei, Întreprinderilor Mici și Mijlocii, Andrei Gerea, care s-a aflat la Galați, alături de reprezentanți ai primăriei și consiliului local Galați, Arcelor Mittal SA, Electrocentrale SA și Calorgal SA.

Se marchează astfel succesul unui demers comun al autorităților centrale și locale, precum și al societăților anterior amintite în sensul rezolvării unei probleme care afectează de mai bine de trei luni de zile locuitorii orașului Galați, se precizează într-un comunicat al ministerului.

”Căutăm cea mai eficientă soluție de reorganizare a sistemului de termoficare în municipiul Galați. Este nevoie de o asociere din care să facă parte Consiliul local Galați, Electrocentral eGalați și, posibil, Romgaz. Municipalitatea trebuie să devină acționar majoritar în noua societate și să vină atât cu un aport de capital asigurat din fonduri obținute de la BEI, cât și cu aport în natură, reprezentat de bunuri aflate în proprietate care în prezent sunt concesionate distribuitorului Calorgal. Datoriile nu se pot șterge pur și simplu. Nici o entitate nu poate exista dacă se perpetuează neplata serviciilor, iar asocierea nou creată nu trebuie să plece la drum cu un handicap. Pentru ca lucrurile să intre în normal pe viitor, populația trebuie să achite către municipalitate ceea ce consumă”, a afirmat ministrul Gerea.

Gerea: Aceeași problemă, a neplății serviciilor și la București

”Cu problema neplății serviciilor prestate ne confruntăm și la nivelul Bucureștiului. Așa cum s-a întâmplat la Galați, și în Capitală ne dorim să găsim căi de negociere și să aplicăm soluții. Ministerul Energiei a găsit o posibilă rezolvare legală în cazul Capitalei, iar aceasta va fi prezentată Primarului General și Guvernului pentru a fi luată în dezbatere. Nu vrem să existe întreruperi în furnizarea apei calde sau a căldurii către populație, mai cu seamă că în cazul Bucureștiului gradul de colectare de la cetățeni este unul foarte bun” , a ținut să precizeze ministrul Gerea.

Ministrul Andrei Gerea s-a deplasat la Galați și în data de 3 iulie, pentru a discuta cu reprezentanții Arcelor Mittal, ai Electrocentrale Galați și ai autorităților locale posibile soluții de deblocare a situației furnizării apei calde și a căldurii în municipiu, ministrul – împreună cu alți reprezentanți ai MEIMMMA asigurând medierea între părțile implicate. Ca urmare a acestei vizite de lucru, Arcelor Mittal a acceptat continuarea negocierilor legate de prețul aburului furnizat Electrocentrale Galați până la o valoare care să nu producă pierderi suplimentare Elcen-ului. Astfel s-a reușit o scădere a prețului de la 24 euro/Gcal/h la 16.3 euro/Gcal/h.

Practic, soluția găsită pentru reluarea furnizării agentului termic este aceea ca Arcelor Mittal să livreze Electrocentrale Galați (societate aflată în proprietatea MEIMMMA) aburul necesar producerii apei calde, aceasta urmând a fi distribuită de societatea Calorgal către oraș. Operațiune în sine este una excepțională și poate fi implementată doar pentru o perioadă de maxim trei luni (iulie-septembrie). De asemenea, repornirea sistemului centralizat este condiționată de plata în avans de către Electrocentrale a aburului industrial produs de Arcelor Mittal SA și de plata în avans a apei calde de către distribuitorul local Calorgal SA, se precizează în comunicatul ministerului.

Pentru a asigura furnizarea pe termen lung a apei calde către cetățeni, Electrocentrale Galați SA urmează să cumpere în cel mai scurt timp un cazan de apă fierbinte (CAF) second-hand de la CET Brăila, valoarea acestuia fiind de aproximativ 2 milioane de lei, achiziția fiind deja aprobată de Adunarea creditorilor societății. CAF-ul urmează să asigure producerea apei calde în sezonul de vară, condiția impusă de creditorii Electrocentrale Galați SA fiind aceea ca autoritățile locale să se angajeze că vor contracta servicii cel puțin până la amortizarea integrală a investiției și să depună o scrisoare de garanție bancară în favoarea societății.

În ceea ce privește asigurarea agentului termic necesar încălzirii populației din municipiul Galați în sezonul de iarnă, aceasta este strict condiționată de achitarea/reeșalonarea/garantarea de către Electrocentrale Galați a serviciilor de furnizare și transport de gaz metan către Romgaz SA Mediaș și Transgaz SA, suma datorată ridicându-se la 57,8 milioane lei, potrivit comunicatului. Aceste datorii au fost acumulate de Electrocentrale Galați SA în iarna 2014-2015 când a fost asigurată livrarea agentului termic municipiului Galați fără a fi însă încasată contravaloarea serviciului de la distribuitorul local Apaterm, aflat în prezent în procedură de faliment.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *