Global Gateway: Angajament de investiții de 10 miliarde euro pentru  Coridorul de transport transcaspic care conectează Europa și Asia Centrală în 15 zile

Publicat pe Categorii Business, Investitii / Tranzactii, Stiri externe
Prima Pagina Business Investitii / Tranzactii Global Gateway: Angajament de investiții de 10 miliarde euro pentru  Coridorul de transport transcaspic care conectează Europa și Asia Centrală în 15 zile

Instituțiile financiare europene și internaționale vor angaja 10 miliarde euro pentru sprijin și investiții pentru Coridorul de transport transcaspic care leagă Europa și Asia Centrală, a anunțat Valdis Dombrovskis, Vicepreședintele executiv al Comisiei Europene, la Forumul Global Gateway Investors for UE-Asia Centrală Transport Connectivity, care a fost deschis astăzi la Bruxelles. Evenimentul reunește guverne, instituții de finanțare, companii  și societatea civilă din Europa, Asia Centrală și nu numai.

În următoarele două zile, participanții vor discuta despre investițiile necesare pentru a transforma Coridorul de transport transcaspic într-o rută de ultimă oră, multimodală și eficientă, care să conecteze Europa și Asia Centrală în termen de 15 zile, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene.

Ruta Internațională de Transport Transcaspică (TITR) străbate China, Kazahstan, Marea Caspică, Azerbaidjan, Georgia, Turcia și mai departe prin Marea Neagră până în Europa. TITR este o rută multimodală care implică două moduri de transport: feroviar și maritim.

Invazia Ucrainei de către Rusia a subliniat urgența de a găsi rute comerciale alternative, fiabile, eficiente între Europa și Asia, care să nu tranziteze Rusia. Pe lângă deschiderea de noi posibilități pentru afaceri, dezvoltarea conectivității transporturilor este și un mijloc de consolidare a integrării regionale și a dezvoltării economice a Asiei Centrale. Acesta este motivul pentru care Forumul Investitorilor se concentrează pe conexiunile de transport care respectă toate aspectele sustenabilității, în conformitate cu principiile de conectivitate de încredere ale Global Gateway.

Angajamentul de 10 miliarde EUR este o combinație de investiții în curs și planificate care, în urma unor consultări ample cu partenerii internaționali prezenți la Forum, Comisia Europeană prevede să fie mobilizate pentru dezvoltarea durabilă a transporturilor în Asia Centrală pe termen scurt.

Angajamente includ:

Banca Europeană de Investiții (BEI), reprezentată de vicepreședintele acesteia Teresa Czerwińska, a semnat memorandumuri de înțelegere în valoare totală de 1,47 miliarde EUR cu guvernele Kazahstanului, Kârgâzstanului și Uzbekistanului, precum și cu Banca de Dezvoltare a Kazahstanului. Aceste împrumuturi vor fi posibile prin garanții oferite de Comisia Europeană.

Mai târziu, astăzi, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), reprezentată de vicepreședintele său Mark Bowman, va semna un memorandum de înțelegere cu Kazahstanul, cu o carte de investiții în valoare de 1,5 miliarde de euro, cu proiecte deja în pregătire pentru dezvoltarea globală a transporturilor. conectivitate în regiunea Asiei Centrale.

Forumul Investitorilor reunește reprezentanți la nivel înalt ai Comisiei Europene, statelor membre ale UE, Asia Centrală, precum și țărilor din Caucaz și Turcia. Printre alți participanți se numără națiunile G7, alte țări similare, instituțiile financiare și sectorul privat.

Forumul Investitorilor aprofundează această colaborare pe măsură ce UE se deplasează decisiv. să încurajeze stabilirea de legături directe de transport cu Asia Centrală prin regiunile Mării Negre și Caucaz, în parteneriat deplin cu țările din Asia Centrală, Turcia, precum și cu cele din Parteneriatul Estic, care participă activ la Forumul Investitorilor.

Strategia Global Gateway este oferta pozitivă a UE de a reduce disparitatea investițiilor la nivel mondial și de a stimula conexiunile inteligente, curate și sigure în sectoarele digital, energetic și de transport, precum și pentru a consolida sistemele de sănătate, educație și cercetare. Într-o abordare Team Europe care reunește Uniunea Europeană, statele membre ale UE și instituțiile europene de finanțare a dezvoltării, se propune mobilizarea până la 300 de miliarde EUR în investiții publice și private în perioada 2021-2027, creând legături esențiale, mai degrabă decât dependențe, și reducerea decalajului investițional global.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *