Greenpeace atacă în instanță PUZ-ul emis pentru proiectul Neptun Deep. Se judecă cu autoritățile și companiile OMV Petrom și Romgaz

Publicat pe Categorii Business, Esential, Flux energetic, Investitii / Tranzactii, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Greenpeace atacă în instanță PUZ-ul emis pentru proiectul Neptun Deep. Se judecă cu autoritățile și companiile OMV Petrom și Romgaz

Greenpeace cheamă în judecată autoritățile și companiile OMV Petrom și Romgaz pentru nereguli grave în procesul de aprobare a PUZ-ului dedicat proiectului de exploatare a gazelor din perimetrul Neptun Deep, potrivit unui comunicat al organizației.

Agenția pentru Protecția Mediului Constanța a emis avizul de mediu cu încălcarea prevederilor legale, susține Greenpeace. Avizul pentru infrastructura proiectului de la malul Mării Negre a fost eliberat fără efectuarea unor studii cruciale pentru aprecierea corectă a riscurilor implicate. APM Constanța a acordat avizul de mediu fără studiu de evaluare adecvată a impactului asupra mediului, fără studiile privind impactul asupra sănătății populației, corpurilor de apă, schimbărilor climatice și fără evaluarea impactului transfrontalier, astfel cum sunt solicitate prin reglementări naționale, unionale și internaționale, se prezintă în comunicat.

Proiectul Neptun Deep prezintă o serie de riscuri notabile, de la amenințarea speciilor vulnerabile din Marea Neagră, până la intensificarea efectelor schimbărilor climatice. Fără autorități care să evalueze corect consecințele unui astfel de proiect, biodiversitatea și ecosistemele vor fi afectate în mod ireversibil, iar fenomenele meteo extreme se vor intensifica, semnalea organizația.

„Autoritățile trebuie să fie trase la răspundere pentru modul iresponsabil în care avizează favorabil proiecte cu impact distructiv asupra oamenilor și mediului. Aceleași autorități ar trebui să protejeze mediul și interesul cetățenilor. În schimb, acestea emit avize neglijent, în interesul companiilor, fără a evalua impactul asupra sănătății populației și a naturii. Vom urmări toate căile pentru a ne asigura că astfel de proiecte nocive, precum Neptun Deep, nu vor afecta sănătatea oamenilor și nu vor distruge ecosisteme marine prețioase”, a declarat Alin Tănase, coordonator de campanii, Greenpeace România.

“În opinia noastră, era necesară parcurgerea procedurii transfrontaliere încă din etapa incipientă a planificării, or în condițiile în care această procedură nu a fost parcursă deloc dintr-o triplă perspectivă (dimensiunea proiectului și suprafața proiectului de plan, efectul asupra Mării Negre și apelor subterane și schimbările climatice, avizul de mediu este nelegal”,  au declarat avocații de la Revnic Cristian și Asociații, societatea de avocatură care reprezintă Greenpeace în instanță.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *