Greenvolt Next va instala o centrală fotovoltaică pentru Centrul Agro Transilvania Cluj printr-un contract de achiziție a energiei pe 10 ani

Publicat pe Categorii Esential, Regenerabile, Semnal, Solar
Prima Pagina Actual Esential Greenvolt Next va instala o centrală fotovoltaică pentru Centrul Agro Transilvania Cluj printr-un contract de achiziție a energiei pe 10 ani

Greenvolt Next, companie specializată în generare distribuită, parte a Grupului Greenvol – lider global în sectorul energiei regenerabile, a semnat un contract de achiziție a energiei (PPA) pentru dezvoltarea și mentenanța unui sistem fotovoltaic de 550 kW la Centrul Agro Transilvania Cluj SA.

Greenvolt Next a intrat pe piața românească în ultimul trimestru al anului 2023. Proiectul actual va oferi beneficiarului un sistem fotovoltaic cu o capacitate de aproximativ 551,65 kWp, iar soluția de finanțare PPA pe care Greenvolt Next a introdus-o pe piața românească va permite Centrului Agro Transilvania Cluj SA să aibă o centrală fotovoltaică fără investiții inițiale, generând energie curată și reducând în același timp dependența de rețeaua națională.

Sistemul fotovoltaic va acoperi o treime din necesarul de energie al companiei, generând până la 613.000 kWh anual. Contractul a fost semnat pe o perioadă de 10 ani, la un preț fix pentru energia electrică generată, după care întreaga instalație fotovoltaică va deveni proprietatea Centrului Agro Transilvania Cluj SA, oferind o sursă accesibilă de energie pentru următoarele decenii.

Modelul acordului PPA este propus de Greenvolt Next pentru a satisface cerințele companiilor de a accesa energie durabilă fără investiții, eliminând necesitatea capitalului inițial pentru instalare și riscurile operaționale, asigurând în același timp energie regenerabilă la un cost scăzut și previzibil pentru parteneri, potrivit unui comunicat al companiei.

Estimările inițiale arată că, în timpul perioadei contractuale, Centrul Agro Transilvania Cluj SA va economisi aproximativ 384.000 € prin utilizarea energiei generată de sistem, iar pe termen lung, în 25 de ani, economiile totale ar putea ajunge până la 1,8 milioane €. Această reducere semnificativă a costurilor cu energia va optimiza cheltuielile operaționale și va permite companiei să aloce resursele financiare către alte investiții strategice.

„Suntem încântați să observăm reacția pozitivă a pieței la soluția PPA pe care am adus-o. România este încă puternic dependentă de resursele energetice convenționale și, prin urmare tranziția către sursele de energie regenerabilă este crucială. Suntem optimiști în ceea ce privește oportunitatea de creștere și inovare în țară și rămânem angajați în sprijinirea companiilor românești, precum Centrul Agro Transilvania Cluj SA, în atingerea unor economii semnificative de energie, a independenței energetice și în reducerea amprentei de carbon, oferind predictibilitate financiară pe termen lung, fără investiții din partea clientului. Este un avantaj considerabil pe o piață care nu a atins încă maturitatea”, a declarat Filipe Dias, Country Manager Greenvolt Next România.

„Atât parteneriatul cu Greenvolt Next, cât și sprijinul Consiliului Județean Cluj ne-au permis să facem un pas important și să optăm pentru o soluție modernă și accesibilă pentru a ne acoperi necesarul de energie electrică. Acest proiect, în care avem mare încredere, reduce impactul asupra mediului și optimizează costurile operaționale ale companiei pe termen lung, aducând în același timp predictibilitate suplimentară prin costul fix al energiei electrice produse de sistemul fotovoltaic. Cred că am ales soluția care răspunde cel mai bine nevoilor profilului nostru de activitate, cu un mix ideal între investiția inițială minimă și beneficiile semnificative pe termen mediu și lung”, a declarat reprezentantul Centrului Agro Transilvania Cluj SA.

Pe lângă beneficiile financiare pentru companie, proiectul este și o componentă importantă a planului de dezvoltare a soluțiilor de energie durabilă adoptat de Consiliul Județean Cluj. Acest proiect va contribui la reducerea amprentei de carbon a beneficiarului cu aproximativ 142 de tone de CO2 anual, ceea ce echivalează cu absorbția a peste 7.000 de arbori maturi.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *