Grigorescu: Compania Națională a Uraniului, un eșec răsunător

Publicat pe Categorii Business, Flux energetic
Prima Pagina Actual Flux energetic Grigorescu: Compania Națională a Uraniului, un eșec răsunător
  • Decizia Nuclearelectrica, de a rezilia contractul cu CNU, este “rezonabilă, eficientă și corectă din punctul de vedere al securității și respectă și legislația în vigoare”, spune ministrul Energiei

Compania Națională a Uraniului (CNU), singurul producător de uraniu din România, a intrat într-un proces de curățare internă și restructurare, fiind anunțate disponibilizări colective. Se discută ca 700 din cei 1.200 de angajați să fie disponibilizați în acest an. Din 2011, compania de stat nu a mai primit subvenții, exploatările la zăcămintele din Bihor și Banat au fost oprite. Iar proiectul privind demararea exploatării la perimetrul de uraniu de la Tulgheș-Grinties, județul Neamț este blocat.

CN-Uraniu-e1452606073132-300x286

Foto: Sursa CNU

Situația CNU s-a agravat după ce Nuclearelectrica, compania care operează centrala nucleară de la Cernavodă a reziliat, în decembrie 2015, contractul de achiziție de materie primă, deoarece prețul ofertat de CNU a fost mult mai mare decât prețul de piață. Ministrul Energiei a apreciat decizia Nuclerelectrica ca fiind corectă. Este o companie listată la bursa și care răspunde în fața acționarilor săi. Decizia luată este rezonabilă, eficientă și corectă din punctul de vedere al securității și respectă și legislația în vigoare, a afirmat Grigorescu.

„Din punctul meu de vedere, situația de la CNU este poate unul dintre cele mai răsunatoare eșecuri ale sistemului nostru, nu vorbim doar de sistemul energetic, vorbim de un eșec de management, un eșec la un nivel mai înalt”, a afirmat ministrul Energiei, Victor Grigorescu. Rezolvarea problemei ține de redeschiderea unor noi perimetre și de investiții în retehnologizare, a subliniat el.

Potrivit ministrului, s-a ajuns în situația dată la CNU pentru că nu s-au făcut la momentul potrivit ceea ce trebuia să se facă. “ În mod natural, o exploatare se epuizează. Orice companie, nu numai în minerit, are anumite rezerve pe măsură ce exploatează, deschide perimetre noi pentru a-și îndeplini obligațiile contractuale. Ce ar fi trebuit să se întâmple la CNU, e că trebuia să se deschidă noi perimetre. Ultima actualizare a planului de închidere a actualelor perimetre s-a făcut în 2011. Știam deja care sunt perspectivele actualelor exploatări, când devin nerentabile și când trebuie înlocuite cu deschiderea altora noi. Ne aflăm azi în situația dată (…) Compania are demarate, la nivel intern, proceduri de deschidere a noi perimetre. În momentul de față, nu se pune problema unor investiții imediate, pentru că trebuie luate avize, trebuie făcut un nou studiu de fezabilitate etc”, a subliniat Victor Grigorescu.

 

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.