Grupul 5 de la Rovinari de 330 MW, modernizat după o investiție de peste 120 de milioane de euro

Publicat pe Categorii Actual, Flux energetic, Minerit
Prima Pagina Actual Flux energetic Grupul 5 de la Rovinari de 330 MW, modernizat după o investiție de peste 120 de milioane de euro

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a participat la inaugurarea Grupului 5 de la Rovinari, una dintre cele mai mari și mai complexe investiții din sectorul energetic din ultimele decenii. Costul total al investiției s-a ridicat la peste 120 de milioane de euro, iar puterea totală instalată este de 330 MW noi pentru Sistemul Energetic Național. Această investiție răspunde cerințelor de securitate energetică și necesităților de moment ale sistemului energetic național.

„Această realizare este o dovadă a angajamentului nostru pentru modernizarea sistemului energetic. Marcăm astăzi finalizarea retehnologizării grupului 5 de la Rovinari, o investiție blocată timp de ani de zile, pe care puțini o mai credeau posibilă. Vorbim despre 330 MW putere instalată, pe care contăm din plin iarna aceasta, dar și iernile viitoare. Grupurile pe cărbune joacă un rol decisiv în perioadele dificile și, de aceea, este esențial să le menținem în funcțiune până vom finaliza alte capacități de producție de energie în bandă. Felicit CEO pentru finalizarea acestui proiect, pe Dan Plaveti, președintele directoratului, alături de întreaga echipă.

Îmi exprim încrederea că astfel de investiții ne vor consolida poziția de lider regional în sectorul energetic. Am vizitat astăzi și Cariera de la Roșia, exploatată de Complexul Energetic Oltenia, cea mai mare din Sud-Estul Europei. În acest moment se exploatează la capacitate maximă, cu toate cele 8 excavatoare, iar capacitatea de extracție va ajunge până la finalul anului la 3 milioane de tone de cărbune”, a declarat Ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

„Grupul energetic nr.5 a fost pus în funcțiune în 23 septembrie 1977 și a servit de-a lungul anilor ca o componentă vitală a sistemului energetic național. La momentul opririi  în 2015, era evident că instalațiile erau depășite din punct de vedere tehnic, având nevoie de reabilitare pentru a continua să funcționeze conform cerințelor de mediu actuale.

Astăzi, putem să spunem că grupul energetic nr. 5 a fost modernizat pentru a răspunde cerințelor de mediu și eficiență energetică impuse de standardele europene și internaționale. Valoare totală a investiției, de peste 100 de milioane de euro pentru proiectare și execuție, a fost susținută din surse proprii de către Complexul Energetic Oltenia, care  a alocat fonduri în funcție de disponibilitățile financiare rezultate din veniturile societății pe parcursul mai multor ani”, a declarat Președintele Directoratului Societății Complexul Energetic Oltenia, Dan Iulius Plaveti.

Printre obiectivele urmărite în cadrul acestei modernizări sunt:

  • Reducerea emisiilor de pulberi prin modernizarea electrofiltrelor, în conformitate cu reglementările BAT-AEL;
  • Implementarea instalațiilor de denoxare a gazelor de ardere (SNCR), pentru reducerea emisiilor de NOx;
  • Reducere emisiilor de SO2 (Dioxid de sulf) și încadrarea în valorile reglementate, asigurând o rată minimă de desulfurare de 97%;
  • Prelungirea duratei de viață a blocului energetic cu 100 000 de ore, ceea ce ne va permite să oferim un nivel superior de disponibilitate și fiabilitate.

Grupul 5 Rovinari – Blocul energetic numărul 5 a fost pus în funcțiune în 1977, cu 173.727 ore de funcționare până în 2015. Ultima reparație majoră a avut loc între 1995 și 1998, cu 100.031 ore de funcționare ulterioare. Grupul energetic nr. 5 are pusă în funcțiune instalația de evacuare în sistem șlam dens din 2010. Soluția tehnică aleasă pentru reabilitarea sistemului de automatizare de la blocul nr. 5 din cadrul S.E Rovinari a constat în modernizarea totală a instalației de automatizare, atât ca soluții, cât și ca sistem. Acest lucru a presupus înlocuirea instalației existente cu un sistem nou de automatizare, conform tehnologiei actuale.

Cariera de la Roșia – Este cea mai mare carieră din Sud-Estul Europei. Funcționează cu 8 excavatoare, iar capacitatea totală de producție este de 3 milioane de tone cărbune pe an. Cel mai mare excavator al CEO E03-2000 este operat de un specialist în vârstă de 24 de ani.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *