Grupul Alro a avut pierderi de peste 68 milioane lei în 2019 din cauza prețului mai mic al aluminiului și mai ridicat al energiei

Publicat pe Categorii Flux energetic
Prima Pagina Actual Flux energetic Grupul Alro a avut pierderi de peste 68 milioane lei în 2019 din cauza prețului mai mic al aluminiului și mai ridicat al energiei

Grupul Alro a raportat pierderi de 68,3 milioane lei anul trecut, comparativ cu profitul consolidat al anului 2018, de 235,3 milioane lei, potrivit rezultatelor financiare preliminare consolidate pentru anul 2019. Cauzele principale pentru acest rezultat sunt preţul mai scăzut al aluminiului pe pieţele internaţionale, combinat cu preţurile mai ridicate ale energiei pe piaţa locală, peste preţurile din alte ţări europene cum ar fi Germania, Austria, Polonia, Franţa, Olanda şi peste media Uniunii Europene.

”Grupul a înregistrat o cifră de afaceri de 2,8 miliarde lei, în scădere cu 7% față de 2018, un EBIT de 99 milioane lei și o pierdere netă de 68 de milioane de lei, ca urmare a unor factori adverși, locali și internaționali, cum ar fi conflictele comerciale, producția în exces, nivelurile mai scăzute ale cererii, cotației LME și prețurilor mai mari pentru utilități în cursul anului 2019”, se precizează într-un comunicat al grupului.

”Deși am continuat, pe tot parcursul anului 2019, să dezvoltăm, să producem și să vindem produse cu valoare adăugată mare și foarte mare, rezultatele noastre financiare au fost afectate negativ de diverși factori externi, cum ar fi piața internațională caracterizată printr-o cerere și prețuri încetinite sau costul energiei care a continuat să fie volatil și în creștere. La scară globală, piața aluminiului a fost afectată, în 2019, de o scădere cu 15% a cotației LME, față de 2018, de politica internațională, cum ar fi tarifele americane la import, constrângerile din China, negocierile Brexit, toate acestea determinând clienții din piața de aluminiu să aibă un comportament prudent, care a avut un impact semnificativ asupra rezultatelor noastre în 2019. Pe piața locală din România, ne-am confruntat în plus și cu alte condiții adverse derivate în principal din prețurile prohibitive ale energiei”, a declarat Marian Năstase, președintele Consiliului de Administrație al Alro.

Cu toate acestea, în 2019, grupul Alro a continuat să investească în eficiență energetică, protecția mediului și în dezvoltarea și fabricarea de produse cu valoare adăugată mare și foarte mare. ”Grupul și-a continuat strategia de a atinge statutul de Fabrică Verde, Fabrică a Viitorului, Inovatoare și Sustenabilă, cu emisii și deșeuri aproape de zero. În 2019, unul dintre cele mai notabile rezultate ale strategiei Grupului Alro în ceea ce privește eficiența energetică și protecția mediului a fost punerea în funcțiune a 25 de cuve de electroliză bazate pe tehnologia AP12LE (Aluminium Pechiney Low Energy), care au un impact important asupra cantității de energie consumată. Acesta este rezultatul acordului semnat cu Aluminium Pechiney, parte din Rio Tinto Aluminum (RTA) în septembrie 2018”, potrivit reprezentanților Alro.

Companiile care fac parte din Grupul Alro sunt: Alro – producătorul de aluminiu, Alum – producătorul de alumină, Sierra Mineral Holdings I, Ltd. – societatea de extracție a bauxitei, Vimetco Extrusion – producător de aluminiu extrudat, Conef – societate de tip holding și de management, Global Aluminium Ltd. – societate de tip holding și Bauxite Marketing Ltd – marketing.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *