Grupul OMV, prorietarul Petrom, a dat în judecată statul român la Paris. Cere despăgubiri pentru nerespectarea contractului de privatizare

Publicat pe Categorii Petrol si gaze, Semnal
Prima Pagina Actual Semnal Grupul OMV, prorietarul Petrom, a dat în judecată statul român la Paris. Cere despăgubiri pentru nerespectarea contractului de privatizare

Luna trecută, OMV, acționarul majoritar al Petrom, a dat  – din nou – în judecată statul român, la Curtea Internațională de Comerț de la Paris. Motivul invocat de grupul austriac este nerespectarea unor prevederi din contractul de privatizare referitoare la recuperarea investițiilor de mediu.  Statul român s-a obligat, potrivit contractului de privatizare, să plătească OMV sumele pe care urma să le investească în lucrări de mediu legate de poluarea istorică, sume estimate la 542 de milioane de euro.

„În aprilie 2016, OMV a transmis statului român o notificare de dispută în ceea ce privește anumite solicitări neplătite de statul român pentru decontaminarea unor sonde și reabilitarea mediului, în sumă de 34 de milioane de euro”, se menționează în raportul OMV pentru anul trecut. „Deadline-ul de 180 zile pentru rezolvarea amiabilă a disputei a expirat în 19 octombrie 2016 și, la data de 7 martie 2017, OMV a inițiat procedurile de arbitraj împotriva statului român, în concordanță cu regulile ICC (Curtea Internațională de Comerț, Paris/Franța)”, precizează reprezentanții companiei austriece în document.

Statul român s-a angajat ca, pe o perioadă de 15 ani de la data finalizării privatizării, respectiv începând cu 14 decembrie 2004, să despăgubească în totalitate compania pentru orice pretenții în legătură cu contaminarea istorică a mediului, conform termenilor și condițiilor prevăzute în angajamentul de despăgubire privind mediul. În plus, timp de 30 de ani de la data finalizării, statul trebuia să despăgubească în totalitate compania pentru orice pretenții în legătură cu abandonarea și scoaterea din funcțiune a sondelor abandonate, oprite, închise sau care așteaptă să fie abandonate, la data semnării sau finalizării, după caz, în conformitate cu termenii și condițiile prevăzute în angajamentul de despăgubire privind mediul, potrivit Agerpres.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *