Grupul Electrica în primul semestru: Profit net de 109 milioane RON. Corina Popescu, CEO: Creșterea cu 74% a profitului reprezintă o perfomanță remarcabilă în contextul actual

Publicat pe Categorii Business, Esential, Furnizare / Distributie / Transport, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Grupul Electrica în primul semestru: Profit net de 109 milioane RON. Corina Popescu, CEO: Creșterea cu 74% a profitului reprezintă o perfomanță remarcabilă în contextul actual

Grupul Electrica a obținut, în primul semestru al anului 2020, un profit net consolidat de 190 milioane RON, înregistrând o creștere de 81 milioane RON, respectiv 74,2%, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, potrivit rezultatelor financiare prezentate într-un comunicat.

Corina Popescu, Director General Electrica, a declarat: „Implementarea strategiei de business pe care am adoptat-o în partea a doua a anului trecut a început să dea rezultate, acestea fiind deja vizibile în primul semestru din 2020. Pe lângă asigurarea unor perspective solide de dezvoltare a companiei, am reușit să răspundem rapid provocărilor actuale. Ne-am consolidat statutul de cel mai mare investitor în infrastructură energetică, am inițiat extinderea pe lanțul valoric al energiei electrice, în special în zona de producție din surse regenerabile, ceea ce ne ajută să atingem sinergii importante și am accelerat proiectele de transformare și optimizare din Grup.

Companiile Grupului sunt solide atât din punct de vedere operațional, cât și din punct de vedere financiar, fapt ce reiese și din rezultatele financiare înregistrate în acest prim semestru din 2020. Creșterea cu aproximativ 74% a profitului net comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent reprezintă o perfomanță remarcabilă în contextul actual.

Într-o perioadă plină de incertitudini, am oferit un mediu sigur angajaților, clienților și partenerilor noștri, reușind să adaptăm business-ul la noile condiții.

Ne menținem încrederea și considerăm că premisele pentru activitatea și rezultatele Grupului Electrica sunt unele pozitive. Obiectivul nostru este să asigurăm în continuare dezvoltarea sustenabilă a companiei, avem planuri care credem că vor aduce plus valoare pentru business, investitori și clienți, consolidând, totodată, rezultatele și profilul financiar solid al Grupului”.

Rezultate financiare S1

EBITDA consolidată a atins valoarea de 486 milioane RON, fiind mai mare cu 127 milioane RON față de valoarea din S1 2019. Creșterea EBITDA a fost generată, în principal, de segmentul de furnizare, care a înregistrat o majorare la nivel de EBITDA de 135 milioane RON față de nivelul S1 2019, îndeosebi pe seama costurilor mai reduse de achiziție a energiei electrice, coroborat cu creșterea veniturilor, explică reprezentanții Electrica.

Veniturile Grupului Electrica, în S1 2020, s-au ridicat la valoarea de 3.200 milioane RON, reprezentând o creștere de 3,2% față de aceeași perioadă a anului precedent.

Pe segmentul de furnizare, veniturile au fost mai mari cu 2,9%, în contextul creșterii prețurilor de vânzare a energiei electrice pe piața cu amănuntul cu 3,9%, dar și a creșterii veniturilor din certificate verzi, acestea din urmă având impact neutru în marja de furnizare.

În ceea ce privește segmentul de distribuție, veniturile au fost cu 3,6% mai mari, în principal ca efect al creșterii tarifelor de distribuție, care a anulat impactul negativ al reducerii cantității de energie electrică distribuite.

Costurile consolidate pentru achiziția de energie electrică s-au redus cu 6,8%, la 1.812 milioane RON, în primul semestru al anului 2020. Această evoluție a fost generată de segmentul de furnizare, prin scăderea cu 8,9% a costului energiei electrice achiziționate pentru activitatea de furnizare, în principal în urma reducerii prețurilor de achiziție a energiei electrice pe segmentul reglementat.

Efectul favorabil generat de evoluția segmentului de furnizare a fost ușor redus de creșterea costurilor cu achiziția de energie electrică pentru acoperirea pierderilor în rețea aferente segmentului de distribuție, cu 10 milioane RON, ca urmare a prețului mediu de achiziție a energiei electrice efectiv realizat pentru consumul propriu tehnologic în S1 2020, comparativ cu S1 2019.

Grupul Electrica în S1:

•        În S1 2020, Grupul Electrica a distribuit aproximativ 8,43 TWh (în scădere cu 4,8% față de S1 2019) către un număr de aproximativ 3,81 milioane de utilizatori.

•        În primul semestru al acestui an, Grupul Electrica a furnizat pe piața cu amănuntul aproximativ 4,6 TWh (în scadere cu 0,8% față de S1 2019) către un număr de aproximativ 3,6 milioane de consumatori.

•        Electrica Furnizare are o cotă de piață de 19,97%. Este lider pe piața reglementată, cu o cotă de piață de 53,80%, iar pe piața concurențială are o cotă de 11,40% (conform raportului ANRE pentru mai 2020).

•        În contextul crizei sanitare actuale, companiile din Grupul Electrica au implementat planuri de măsuri organizatorice specifice, absolut necesare pentru desfășurarea activității într-un mediu sigur și menținerea continuității în alimentarea cu energie electrică.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.