Grupul Enel a acelarat investițiile în primele 9 luni ale anului, 84% sunt dedicate energiilor regenerabile și rețelelor

Publicat pe Categorii Flux energetic, Investitii / Tranzactii, Stiri externe
Prima Pagina Actual Flux energetic Grupul Enel a acelarat investițiile în primele 9 luni ale anului, 84% sunt dedicate energiilor regenerabile și rețelelor

Grupul Enel a accelerat investițiile până la valoarea de peste 6 miliarde de euro în primele 9 luni ale anului în curs, dintre care 84% sunt dedicate energiilor regenerabile și rețelelor, provenind din generarea puternică de numerar, care va susține în continuare ambițiile noastre de dezvoltare pe termen mediu și lung, a declarat Francesco Starace, CEO și director general al Enel.

Mai mult, în aceste nouă luni, Grupul și-a extins cu 24% investițiile în dezvoltarea activelor, dezvoltări ce vor avea loc în anii 2019 și 2020, oferind astfel o vizibilitate completă asupra realizării obiectivelor noastre industrial, a spus Starace

Drumul Enel către decarbonizare continuă, iar un pas important în această direcție a fost angajamentul asumat  în septembrie anul trecut de a reduce emisiile directe de gaze cu efect de seră pe kWh cu 70% până în 2030, comparativ cu valorile din 2017. Acest obiectiv a fost certificat prin inițiativa obiectivelor bazate pe știință (Science Based Targets).

Profitul net al Enel a crescut cu 14% în primele luni ale anului. Veniturile înreistrate:  57.124 milioane de euro, o creștere cu 3,4% comparative cu aceeași perioadă a anului anterior. Creșterea se datorează în principal activităților Divizei de Infrastructură și Rețele, în special în America Latină, mulțumită contribuției Enel Distribuição São Paulo în Brazilia și soluționării problemelor legate de reglementare în Argentina, precum și activităților Diviziei de Generare Termică și Trading, în principal în Italia, se precizează într-un comunicat al grupului italiant.

EBITDA: 13.209 milioane de euro, o creștere cu 8,9%.   EBITDA curent: 13.268 milioane de euro (12.006 milioane de euro în primele nouă luni ale anului 2018, +10,5%), excluzând elementele extraordinare din cele două perioade. Creșterea a fost determinată de performanța Diviziei de Infrastructură și Rețele în America Latină, care a beneficiat de rezultatele înregistrate de Enel Distribuição São Paulo și de modificările în reglementări în Brazilia și Argentina, dar și de creșterea marjelor în generarea de energie nucleară și de extinderea pieței libere.

EBIT: 4.199 milioane de euro față de 7.438 milioane de euro în primele nouă luni din 2018, o scădere cu 43,5%. Această scădere reflectă deprecierile recunoscute pentru un număr de centrale pe cărbune din Italia, Spania, Chile și Rusia, care au depășit creșterea EBITDA, se explică în comunicat.

Profitul net al Grupului: 813 milioane de euro (3.016 milioane de euro în primele nouă luni ale anului 2018, o scădere cu 73%, în principal din cauza deprecierii înregistrate la o serie de centrale pe carbine.      Profitul curent net al Grupului: 3.295 milioane de euro (2.888 milioane de euro în primele nouă luni ale anului 2018, +14,1%) excluzând elementele extraordinare din cele două perioade. Modificarea reflectă îmbunătățirea rezultatelor operaționale curente, parțial compensată de cheltuieli financiare mai mari, care nu sunt direct atribuibile datoriei, precum și de o scădere a profitului net al investițiilor în capitaluri, contabilizate folosind metoda punerii în echivalență.

Grupul Enel a aprobat un dividend provizoriu pentru 2019 de 0,16 euro pe acțiune, distribuirea începând cu 22 ianuarie 2020, înregistrând o creștere de 14,3% comparativ cu dividendul provizoriu distribuit în ianuarie a acestui an. Consiliul de administrație al Enel confirmă politica dividendului provizoriu pentru anul 2019, conform Planului strategic pentru perioada 2019-2021. Se estimează că dividendul total pentru anul 2019 va înregistra cea mai mare valoare și se va situa între 0,32 euro pe acțiune și 70% din profitul curent net al Grupului Enel.

Francesco Starace, CEO enel, a declarat: „Performanța pozitivă înregistrată în primele noi luni ale anului 2019 demonstrează soliditatea modelului integrat de afaceri al Enel, care a făcut posibilă creșterea profitului curent net al Grupului cu 14% și al EBITDA curent cu 11%.

În plus, Grupul a lansat primele obligațiuni corporative din lume legate de realizarea obiectivelor ONU de dezvoltare durabilă, inițial pe piața din SUA și apoi în Europa. Aceste lansări au adus aproximativ 4 miliarde de euro și au fost subscrise cu o valoare de 4 ori mai mare, subliniind încrederea pieței în acest instrument inovator de finanțare durabilă.

În domeniul energiei regenerabile, am instalat 600 MW în aceste nouă luni și ne așteptăm să intre în funcțiune 2.400 MW adiționali până la sfârșitul anului. Acest lucru ne permite să confirmăm ținta de 3 GW pentru noi capacități instalate în energie verde până la sfârșitul anului 2019. De asemenea, depunem eforturi pentru a crește obiectivul nostru anual privind capacitatea regenerabilă suplimentară la 4 GW, începând cu 2020.

Privind în viitor, creșterea operațională, efortul continuu de îmbunătățire a eficienței și simplificarea structurii corporative ne situează în cea mai bună poziție pentru a depăși obiectivul nostru EBITDA curent consolidat pe întregul an, ajungând la aproximativ 17,8 miliarde de euro, dar și pentru a genera un profit curent net consolidat de aproximativ 4,8 miliarde de euro la sfârșitul lui 2019. Aceste acțiuni au loc conform abordării strategice care poziționează sustenabilitatea drept factor cheie în crearea de valoare pentru grup și pentru părțile interesate”.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *