Grupul Enel, Plan Strategic 2021 – 2030: Mobilizează 190 de miliarde de euro în investiții pentru a-și atinge obiectivele într-un deceniu plin de oportunități. O rată de creștere a investițiilor de 36% față de planul anterior

Publicat pe Categorii Business, Semnal, Stiri externe
Prima Pagina Actual Semnal Grupul Enel, Plan Strategic 2021 – 2030: Mobilizează 190 de miliarde de euro în investiții pentru a-și atinge obiectivele într-un deceniu plin de oportunități. O rată de creștere a investițiilor de 36% față de planul anterior

În drumul spre 2030, Grupul Enel intenționează să investească aproximativ 160 de miliarde de euro, din care peste 150 de miliarde de euro prin modelul de afaceri Ownership și aproximativ 10 miliarde de euro prin modelul de afaceri Stewardship, stimulând și investiții de aproximativ 30 de miliarde de euro de la terți, a anunțat Francesco Starace, CEO și director general al Enel, la evenimentul de prezentare a Planului strategic 2021-2030. Rata de creștere a investițiilor față de planul anterior este estimată la aproximativ 36%.

Două modele de afaceri: Ownership și Stewardship

Poziția de lider a Grupului Enel în industrie și drumul urmat pentru a deveni o companie complet digitală permit implementarea a două modele de afaceri: cel tradițional, numit „Ownership”, unde platformele digitale reprezintă un factor de amplificare a business-ului prin susținerea profitabilității investițiilor și modelul „Stewardship”, care catalizează investițiile terților în parteneriat cu Enel sau în care platformele sunt un generator de afaceri.

După un deceniu de transformări majore, Grupul Enel plasează în centrul strategiei sale accelerarea tranziției energetice, alături de o dezvoltare durabilă și profitabilă pentru a crea valoare în comun cu toți stakeholderii și randamente atractive pentru acționari, se specifică într-un comunicat al grupului. Așadar, grupul italian și-a propus să mobilizeze investiții de 190 de miliarde de euro în perioada 2021-2030, stimulând decarbonizarea, electrificarea consumului precum și activitățile de business de tip platformă pentru a crea valoare sustenabilă împărțită între toți stakeholderii și profitabilitate pe termen mediu și lung.

EBITDA din activități curente la nivel de Grup este estimată să crească cu o rată anuală compusă – Compounded Annual Growth Rate (“CAGR”) – de 5% în timp ce profitul net din activități curente se așteaptă să crească cu o rată CAGR de 6% -7% între 2020 și 2030, a anunțat astăzi Francesco Starace.

Astfel, la nivel de grup, EBITDA din activități curente se așteaptă să fie cuprinsă între 20,7 și 21,3 miliarde de euro în 2023, ceea ce implică o rată CAGR de 5%-6%. Profitul net din activități curente se așteaptă să fie cuprins între 6,5 și 6,7 miliarde de euro în 2023, pentru o rată CAGR de 8% până la 10%, inclusiv datorită optimizării continue a managementului financiar al Grupului – în special printr-o creștere a finanțării sustenabile, care va reprezenta circa 50% din totalul datoriei brute în 2023 – determinând un cost mai scăzut al datoriilor, se explică în comunicat.

Enel a stabilit o politică de dividende simplă, previzibilă și atractivă pentru această perioadă. Acționarii vor primi un dividend pe acțiune fix garantat (“DPS”)  în creștere în următorii trei ani, cu un obiectiv de 0,43 euro / acțiune în 2023, ceea ce se traduce într-o rată CAGR de aproximativ 7%.

Francesco Starace, CEO și director general al Enel, a declarat: „Cu acest nou plan strategic stabilim  direcția pentru următorii 10 ani, mobilizând 190 de miliarde de euro în investiții pentru a ne atinge obiectivele într-un deceniu plin de oportunități. Pentru a face posibilă această viziune, ne putem baza pe leadershipul nostru recunoscut în domeniul utilităților ținând cont de trei elemente principale, toate conduse de un model inovator bazat pe utilizarea de modele tip platforme. În primul rând, în calitate de „Super Major” în sectorul energiei regenerabile, operăm cel mai mare portofoliu privat de centrale regenerabile din lume. În plus, avem o rețea globală fără egal, în care modelul de operare în platforme duce la îmbunătățiri în ceea ce privește calitatea, reziliența, eficiența și flexibilitatea. Nu în ultimul rând, ne bazăm pe cea mai mare bază de clienți din întreaga lume iar, prin intermediul platformelor noastre de afaceri, oferim acestora servicii inovatoare și oferte integrate. În următorul deceniu, vom consolida trendul de creștere a valorii sustenabile create în comun cu toți stakeholderii, care se reflectă, într-o remunerație atractivă pentru acționarii noștri.”

Potrivit reprezentanților grupului, în ceea ce privește investițiile planificate în cadrul modelului de afaceri Ownership:

•        Aproape jumătate din investiții vor fi alocate Diviziei Globale Producție de Energie, în timp ce pentru Energii Regenerabile investițiile vor totaliza aproximativ 70 miliarde de euro, sumă prin care capacitatea instalată se așteaptă să ajungă la aproximativ 120 GW până în 2030, de 2,7 ori mai mare decât nivelul de aproximativ 45 GW din prezent.

•        Se așteaptă ca aproximativ 46% din investiții să fie alocate pentru divizia Infrastructură și Rețele, pentru îmbunătățirea calității și rezilienței, noi conectări și digitalizarea infrastructurii, rezultând într-o bază de active reglementate la nivel de grup (Group Regulated Asset Base – „RAB”) de aproximativ 70 miliarde de euro în 2030 și peste 90 de milioane de utilizatori finali 100% digitalizați prin contoare inteligente;

•        Suma rămasă va fi alocată investițiilor legate de operațiuni pentru Clienți și se preconizează că va duce, până în 2030, la o creștere accelerată a valorii acestor operațiuni. Grupul va susține electrificarea, accelerând drumul clienților către sustenabilitate și eficiență energetică, combinând ofertele tradiționale cu serviciile „dincolo de mărfuri”. Această divizie va beneficia de cea mai mare bază de clienți din întreaga lume, de platforme digitale și de un portofoliu integrat de oferte, în continua dezvoltare.

În ceea ce privește investițiile în cadrul modelului de afaceri Stewardship, Grupul și-a propus să aloce circa 10 miliarde de euro și să mobilizeze în plus în jur de 30 de miliarde de euro de la terți, permițând investiții globale de circa 40 de miliarde de euro, în principal pentru Energii Regenerabile, alături de proiectele pentru fibră optică, e-transport și flexibilitate.

Grupul va reduce cu 80% emisiile directe de CO2 față de nivelul din 2017 (Science-Based Targets initiative, SBTi-certified) și va contribui la majorarea cu peste 240 miliarde de euro a produsului intern brut în țările în care Enel este prezent, prin investiții locale în producție și electrificare.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *