Grupul Enel: Profitul net a crescut cu 12% la 9 luni. Francesco Starace, CEO: Energia din surse regenerabile, principala forță din spatele performanțelor pozitive

Publicat pe Categorii Business, Semnal, Stiri externe
Prima Pagina Actual Semnal Grupul Enel: Profitul net a crescut cu 12% la 9 luni. Francesco Starace, CEO: Energia din surse regenerabile, principala forță din spatele performanțelor pozitive

Energiile regenerabile susțin creșterea Enel în primele 9 luni din 2018, profitul curent net înregistrat fiind mai mare cu 11,8%.

Francesco Starace, CEO și General Manager Enel, a declarat: “În primele nouă luni ale anului 2018, Enel a reușit să obțină rezultate solide, înregistrând o creștere cu un ritm exprimat cu două cifre a profitului net față de aceeași perioadă a anului trecut. Energia din surse regenerabile a reprezentat din nou principala forță din spatele performanței pozitive a Grupului, în timp ce diversificarea amprentei geografice s-a dovedit eficientă pentru a compensa efectele nefavorabile ale evoluțiilor anumitor rate de schimb valutar. Pe lângă creșterea puternică îndomeniul energiei din surse regenerabile, marjele mai bune înregistrate de activitățile noastre de distribuție și furnizare din Italia și Spania, achiziția companiei de distribuție Sao Paulo Eletropaulo în Brazilia, precum și extinderea Enel X în America de Nord, au contribuit, de asemenea, la creșterea performanței noastre din primele nouă luni ale anului 2018. În această perioadă am finalizat și vânzarea unui pachet majoritar în valoare de 1,4 miliarde de dolari la unități de producție din surse regenerabile cu o capacitate de 1,8 GW în Mexic, menținând managementul operațional al acestor centrale, în conformitate cu modelul nostrum Build, Sell and Operate (BSO). În ianuarie 2019 vom plăti un dividend intermediar cu o treime mai ridicat decât cel plătit în acest an pentru rezultatele din 2017. Performanța financiară a Grupului din primele nouă luni ale acestui an ne permite să confirmăm obiectivele pentru EBITDA și profit net pentru întreg anul 2018.”

Grupul Enel a înregistrat, în primele nouă luni din 2018, un profit net de 2,888 miliarde de euro, în creştere cu 11,8% faţă de perioada similară a anului trecut, când rezultatul net a fost de 2,583 miliarde euro, conform unui comunicat al companiei.Veniturile s-au ridicat la 55,246 miliarde de euro, fiind mai mari cu 2% comparativ cu aceeaşi perioadă din 2017 (54,188 miliarde de euro). Creşterea veniturilor a fost determinată în principal de consolidarea achiziţiei Eletropaulo în iunie 2018 şi a EnerNOC, actuala Enel X North America, în august 2017, precum şi de creşterea veniturilor din distribuţie în Italia şi Spania, care a compensat efectele reducerii activităţilor de tranzacţionare şi evoluţia nefavorabilă a cursului de schimb, mai ales în America de Sud), se precizează în comunicat.

EBITDA (profitul înainte de dobânzi, impozite, depreciere şi amortizare) a fost de 12,134 miliarde euro (11,45 miliarde de euro în primele nouă luni ale anului 2017, +6%).

Potrivit comunicatului, creşterea s-a datorat în principal avansului din domeniul energiei regenerabile, veniturilor generate de cedarea a 80% din capitalul a opt companii din Mexic, marjelor mai mari din Brazilia şi Statele Unite, rezultate în urma achiziţiei companiilor Eletropaulo, respectiv EnerNOC, creşterii marjelor în sectorul de distribuţie a energiei în Italia şi Spania, precum şi în domeniul furnizării către consumatori finali din Italia, Spania şi România.

La finele lunii septembrie, datoria netă era de 43,122 miliarde de euro (37,41 miliarde de euro la finalul lui 2017, +15,3%). Majorarea s-a datorat achiziţiilor din perioada analizată, respectiv a companiei braziliene Eletropaulo, ofertei publice pentru acţiunile Enel Generacion Chile, desfăşurată ca urmare a procesului de reorganizare a participaţiilor Grupului în Chile, plăţii dividendelor intermediare pentru 2017, investiţiilor din această perioadă şi evoluţiilor nefavorabile ale cursului de schimb.

Dividendele intermediare pe anul 2018 urmează să fie plătite începând cu 23 ianuarie 2019 la nivelul aprobat de 0,14 euro pe acţiune, cu 33% mai mult decât dividendele plătite în ianuarie 2018. Dividendele totale pentru 2018 vor fi stabilite la cea mai mare valoare dintre: 0,28 euro pe acţiune sau 70% din profitul net curent al Grupului Enel.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *