Grupul Enel raportează un profit net în creștere cu 52% în primul semestru

Publicat pe Categorii Flux energetic, Stiri externe
Prima Pagina Actual Flux energetic Grupul Enel raportează un profit net în creștere cu 52% în primul semestru

Grupul Enel raportează, pentru primul semestru al anului, un profit curent net de 3.279 milioane euro, cu 52% mai mare decât cel înregistrat în perioada similară a anului trecut.

Potrivit grupului, creșterea reflectă performanța pozitivă a operațiunilor curente, care a compensat integral și chiar a depășit nivelul în urcare al cheltuielilor financiare nete, determinat de majorarea volumului datoriilor brute și de evoluția dobânzilor.

EBITDA curent este în sumă de 10.739 milioane euro (8.298 milioane euro în prima jumătate a anului 2022), o creștere cu 29,4% față de S1 2022. Majorraea este rezultatul performanței modelului de business integrat, reflectând normalizarea marjelor comparativ cu prima jumătate a anului 2022, precum și îmbunătățirea rezultatelor Enel Grids, se precizează în comunicatul grupului.

EBIT: 6.125 milioane euro (4.5231 milioane euro în prima jumătate a anului 2022, +35,4%). Creșterea este atribuită în principal performanței operaționale pozitive, unei reduceri a pierderilor din depreciere și din devalorizarea creanțelor, care au compensat și chiar depășit creșterea nivelurilor amortizării și deprecierii în perioada vizată, suusține Enel.

Cheltuielile de capital au totalizat 6.042 milioane euro (5.889 milioane euro în prima jumătate a anului 2022, +2,6%).

Investițiile din această perioadă au fost concentrate în Enel Green Power pentru dezvoltarea capacităților de energie regenerabilă, precum și în Enel Grids, pentru dezvoltarea și reziliența rețelelor de distribuție.

Reprezentanții Enel susțin că au fost confirmate prognozele transmise piețelor financiare la prezentarea Planului Strategic 2023-2025: EBITDA curent între 20,4 și 21,0 miliarde de euro, profit curent net între 6,1 și 6,3 miliarde de euro și dividende totale de 0,43 euro pe acțiune sunt așteptate pentru 2023. În plus, datoria financiară netă este confirmată între 51 și 52 de miliarde de euro la sfârșitul anului 2023

„În prima jumătate a anului 2023, Grupul Enel a înregistrat o performanță financiară și operațională solidă”, a spus Flavio Cattaneo, CEO și Director General al Enel, în timpul întâlnirii cu analiștii asupra rezultatelor înregistrate în primul semestru al anului 2023. „Noul management a implementat cu promptitudine acțiuni pentru a îmbunătăți în continuare alocarea capitalului prin maximizarea rentabilității investițiilor, creșterea eficienței și simplificarea structurii Grupului printr-o concentrare geografică pe șase țări principale. Aceste acțiuni, împreună cu rezultatele obținute în această perioadă, ne permit să confirmăm previziunile pentru sfârșitul anului 2023, cu un dividend total prognozat de 0,43 euro pe acțiune pentru anul fiscal curent.”


Publicat de

Cristina Trefaș

Director Editorial

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *