Grupul MOL a inaugurat o fabrică de polioli. Investiție de 1,3 miliarde de euro

Publicat pe Categorii Flux energetic, Stiri externe
Prima Pagina Actual Flux energetic Grupul MOL a inaugurat o fabrică de polioli. Investiție de 1,3 miliarde de euro
  • În această fabrică vor fi produse materii prime pentru bunuri de consum durabile din plastic, cum ar fi saltele de pat, scaune auto turnate, izolații pentru case și tălpi de cauciuc elastic pentru pantofi sport.

Grupul MOL a inaugurat o fabrică de polioli la Tiszaújváros, în urma unei investiții în valoare de 1,3 miliarde de euro. Complexul are o capacitate de producție de aproximativ 200.000 de tone de polioli pe an. La ceremonia de inaugurare au participat prim-ministrul Ungariei, Viktor Orbán, președintele-director general al MOL, Zsolt Hernádi, și Ilse Henne, membru al Consiliului de administrație al thyssenkrupp, evenimentul marcând o etapă importantă pentru companie.

Grupul MOL este singura entitate din Ungaria și din Europa Centrală și de Est care acoperă întregul lanț valoric, de la prelucrarea petrolului până la producția de polioli (o materie primă de plastic utilizată pe scară largă). 

Companiile MOL, thyssenkrupp și Evonik IP au semnat acordul de licență în vara anului 2017, iar piatra de temelie a complexului a fost pusă în septembrie 2019. Unitățile centrale au fost transportate la Tiszaújváros între 2019 și 2020, în principal pe cale maritimă, iar acest proces a fost urmat de finalizarea instalațiilor de peroxid de hidrogen, oxid de propilenă, poliol și propilenglicol ale complexului. Pe lângă cele patru uzine principale, au fost construite, de asemenea, o uzină pilot de polioli, un laborator de asigurare a calității și, la Százhalombatta, un centru de cercetare și dezvoltare.

„Sunt mândru că am finalizat complexul de polioli. A fost un adevărat efort de echipă la nivel internațional  și este rezultatul unei colaborări extraordinare care a implicat mii de oameni în ultimii șase ani și care ne-a permis să realizăm cea mai mare investiție a Grupului MOL, poate cea mai mare dezvoltare din istoria modernă a Ungariei. Am parcurs un drum lung, dar drumul care ne așteaptă este și mai lung. Complexul de polioli va consolida în mod semnificativ poziția și competitivitatea companiei noastre, pe întregul lanț valoric, de la prelucrarea petrolului până la producția de polioli. Această investiție a pus din nou Tiszaújváros pe harta industriei chimice europene, transformând-o într-una dintre cele mai importante centre industriale din regiune. Aceasta va spori competitivitatea industrială a țării noastre și ar putea cataliza, de asemenea, creșterea economică. Datorită acestei investiții, Ungaria va fi mai puternică, deoarece succesul MOL reprezintă succesul întregii țări”, a declarat Zsolt Hernádi, președinte și director general al Grupului MOL.  

„Cu ajutorul acestui nou complex de polioli al MOL, stabilim noi standarde în ceea ce privește eficiența, respectarea mediului și automatizarea, combinând tehnologii dovedite cu soluții inovatoare”, a declarat Nadja Håkansson, CEO al thyssenkrupp Uhde. „Suntem recunoscători pentru parteneriatul solid și de încredere cu MOL. Această fabrică de polioli este un adevărat proiect de referință și demonstrează faptul că noi, cei de la thyssenkrupp Uhde, facilităm transformarea sustenabilă a industriei. Cu unități de uzină complet integrate și automatizate, valoroasele substanțe chimice poliol vor fi produse într-un mod foarte eficient și durabil.”

În acest proiect a fost implicată o echipă internațională formată din mii de experți, iar lucrările de proiectare tehnologică au fost realizate în Germania, Thailanda, India și Ungaria. Echipamentul utilizat în fabrică provine din 24 de țări. La construcția complexului au fost necesari 75 000 de metri cubi de beton, 13 000 de tone de oțel, 2 500 de kilometri de cabluri și 700 de kilometri de țevi instalate în mai mult de 18 milioane de ore de lucru. Guvernul ungar a contribuit cu 131,5 milioane de euro la proiect: un credit fiscal pentru companii în valoare de 93,6 milioane de euro, care poate fi solicitat odată ce investiția este operațională, și un grant pentru investiții în valoare de 37,9 milioane de euro, oferit în baza unei decizii guvernamentale individuale.

Poliolul este una dintre cele mai căutate materii prime pentru materiale plastice, fiind utilizat într-o gamă largă de industrii, de la producția de automobile la confecții și izolații. Poliuretanul este fabricat din poliol și reprezintă materialul de bază pentru multe dintre bunurile de consum de folosință îndelungată pe care oamenii le întâlnesc în activitatea lor de zi cu zi.  

Poliuretanul fabricat din poliol este necesar:  

1.       pentru producția de saltele din spumă, saltele de pat, spumă pentru perne confortabile pentru canapele și fotolii și spume rigide pentru termoizolația frigiderelor;

2.       pentru producția de materiale izolatoare utilizate în industria construcțiilor, fie că este vorba de izolarea fațadei unei clădiri sau a unei țevi;

3.       pentru producția de materiale de etanșare și adezivi des întâlniți în magazinele de bricolaj, precum și pentru fabricarea tălpilor elastice din cauciuc utilizate la pantofii sport.

Fabrica de la Tiszaújváros va produce poliol folosind una dintre cele mai eficiente și ecologice metode disponibile în prezent. Conform estimărilor MOL, fabrica va contribui anual cu aproape 150 de milioane de euro la rezultatele financiare ale Grupului MOL și va oferi locuri de muncă pe termen lung pentru aproape 300 de persoane. 


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *