Grupul Rompetrol Rafinare raportează pierderi de 23 milioane de dolari în 2018, față de un profit de 20,7 milioane de dolari, în 2017, se precizează în raportul preliminar transmis Bursei de Valori București. Pe fondul creșterii prețurilor și a produselor petroliere comercializate anul trecut, Rompetrol Rafinare a atins anul trecut o cifra brută de afaceri de 5,26 miliarde USD, în creștere cu 27% peste indicatorul consemnat în 2017.
Independent de activitățile de producție ale companiei, rezultatele financiare consolidate înregistrate în 2018 au fost influențate în principal de volatilitatea ridicată a mediului de piață al petrolului și gazelor naturale, scăderea majoră a marjei brute de rafinare în ultimul trimestru al anului – de la 55,2 USD/tonă în T4 2017 la 40,7 în T4 2018, dar și de contextul economic general din România și regiune (curs valutar, regim fiscal, etc), se precizează într-un comunicat al companiei.
Potrivit raportului preliminar, rezultatul operațional (EBITDA) s-a diminuat cu 27% în 2018 – de la 210,7 milioane USD în 2017 la 153 milioane USD, iar rezultatul net consolidat consemnat a fost unul de negativ de 23 milioane USD față de 2017, când s-a obținut un indicator pozitiv de circa 21 milioane USD.
Rompetrol Rafinare, parte a Grupului KMG International, a înregistrat în 2018 performanțe operaționale remarcabile pentru cele două rafinării – Petromidia Năvodari și Vega Ploiești, dar și pentru Divizia de Petrochimie de pe platforma industrială Midia, pe fondul creșterii volatilității pieței de profil, în special în ultimul trimestru al anului trecut, se subliniază în comunicat.
“Anul 2018 a devenit un punct de referință pentru istoria de 40 de ani a rafinăriei Petromidia – materii prime procesate, produse obținute, gradul de utilizare a capacităților de prelucrare, reducerea pierderilor tehnologice, îmbunătățirea indicelui de eficiență energetică sau peste 2 milioane de ore fără incidente. De 11 ani construim împreună și în această perioadă am reușit să creștem activitățile și operațiunile de pe platforma Petromidia, împreună suntem pregătiți pentru noi provocări, care ne motivează și ne asigură puterea necesară pentru a merge mai departe”, declară Yedil Utekov, director general Rompetrol Rafinare.
Rompetrol Rafinare a continuat să fie cel mai mare exportator de produse petroliere al României, cantitățile livrate la export de diviziile de rafinare şi petrochimie către subsidiarele KMG Internațional în Bulgaria, Moldova și Georgia și către partenerii din regiunea Mării Negre majorându-se anul trecut cu 27%, până la un nivel de 1,7 miliarde USD.
Cifra de afaceri brută a segmentului de rafinare s-a ridicat la peste 4,46 miliarde USD în 2018, înregistrând o creștere de 28% comparativ cu anul precedent, în linie cu evoluția cotațiilor internaționale la materiile prime și produse petroliere, dar și a volumelor obținute de unitățile de producție.
În ciuda rezultatelor operaționale și de producție istorice, rezultatele financiare ale activității de rafinare în anul 2018 au fost influențate negativ de condițiile de piată nefavorabile, în special din trimestrul IV, marje care au afectat rezultatul anual al segmentului. Evoluția marjelor de rafinare la nivel internațional, volatilitatea și diferența din materiile prime și produsele petroliere, revizia din ultimul trimestru al anului au generat și o scădere de 3% a marjei brute de prelucrare a unității din Năvodari față de 2017, respectiv 15% în cazul marjei nete de rafinare, se menționează în raport.
În 2018, vânzările totale de carburanți au fost de 4,44 milioane tone, în creștere cu 5% față de volumul comercializat în 2017, jumătate dintre aceștia fiind livrați pe piață internă.
Divizia de petrochimie a înregistrat în 2018 o cifră de afaceri de 202,7 milioane USD, în creștere cu 6% față de nivelul consemnat în perioada similară din 2017. În prezent, aceasta este singura unitate care produce polimeri în România. Potrivit raportului comapniei, rezultatele financiare au fost puternic afectate anul trecut în principal de condițiile nefavorabile de piață și volatilitatea ridicată ale prețurilor materiei prime și produselor petrochimice, marjele de petrochimie pe segmentul de LDPE/HDPE fiind cele mai reduse din ultimii 7 ani.
Astfel, rezultatul operațional (EBITDA) consemnat anul trecut a fost în continuare unul negativ, de circa 18 milioane USD. În același timp, rezultatul net a fost unul negativ, de 37,4 milioane USD.
Cifra de afaceri brută a segmentului de rafinare s-a ridicat la peste 4,46 miliarde USD în 2018, înregistrând o creștere de 28% comparativ cu anul precedent, în linie cu evoluția cotațiilor internaționale la materiile prime și produse petroliere, dar și a volumelor obținute de unitățile de producție.