Grupului Enel îi merge bine: Profit net în creștere cu 11,3% în T1. Starace, CEO: Energiile regenerabile și rețelele de distribuție rămân motorul performanței noastre

Publicat pe Categorii Business, Stiri externe
Prima Pagina Actual Stiri externe Grupului Enel îi merge bine: Profit net în creștere cu 11,3% în T1. Starace, CEO: Energiile regenerabile și rețelele de distribuție rămân motorul performanței noastre

Enel raporteaza un profit net curent in crestere cu 11,3% in primul trimestru din acest an. Profitul curent net al Grupului este de 1.159 milioane euro comparativ cu1.041 millioane euro în primul trimestru din 2018.

Veniturile grupului sunt de 20.891 milioane euro in primul trimestru comparativ 18.946 milioane euro în primul trimestru din 2018, o crestere cu 10,3%. Această creștere reflectă, în primul rând, creșterea veniturilor Enel Green Power, ale diviziei de trading de electricitate în Italia, Chile și România și vânzările de combustibil din Italia, cât și modificarea aferentă companiilor ale căror rezultate sunt consolidate, prin achiziția Eletropaulo (în prezent, Enel Distribuição São Paulo), se precizeaza intr-un comunicat transmis de Enel.

EBITDA: 4.548 milioane euro (4.037 milioane euro în primul trimestru din 2018, +12,7%). Creșterea se datorează mai ales dezvoltării zonei de energii regenerabile, dar și îmbunătățirii marjelor din segmentul de distribuție după achiziția Enel Distribuição São Paulo, îmbunătățirii cadrului de reglementare și a marjelor de producție și distribuție în Italia, precum și reducerii costurilor operaționale, în principal ca urmare a utilizării pentru prima dată a principiului contabil IFRS 16. 

EBIDA curent: 4.454 milioane euro (3.909 milioane euro în primul trimestru din 2018, +13,9%) excluzând elementele excepționale din perioada analizată. EBIT: 2.981 milioane euro (2.538 milioane euro în primul trimestru din 2018, +17,5%). Creșterea este datorată îmbunătățirii EBITDA, care a compensat și depășit avansul costurilor cu deprecierea și amortizarea, mai ales ca urmare a aplicării IFRS 16, care permite recunoașterea costurilor de închiriere, inclusiv chiriile, clasificate ca proprietăți, centrale sau echipamente  închiriate, ori drepturi de folosință pentru bunurile închiriate, acestea fiind elemente supuse deprecierii

Datoria netă: 45.093 milioane euro, o majorare cu 9,7% comparaticcu primul trimestru alanului trecut. Creșterea a reflectat, în primul rând, utilizarea pentru prima dată a IFRS 16, cheltuielile de capital din perioada analizată, plata dividendelor aferente rezultatelor pe 2018, achiziția unor companii ale Enel Green Power North America Renewable Energy Partners, LLC (“EGPNA REP”), efectele acestora fiind parțial compensate de fluxul de numerar pozitiv, cât și de evoluția nefavorabilă a cursului de schimb, se specifica in comunicat.

Francesco Starace, Chief Executive Officer și Director General al Enel, a declarat: „În primul trimestru din 2019 am avut rezultate excelente care confirmă traiectoria de creștere pe care am urmat-o până acum, cât și performanța extraordinară a tuturor liniilor de business. EBITDA curent al Enel a crescut cu 13,9% și profitul curent net cu 11,3% în decursul aceleiași perioade, față de 2018, susținute de îndeplinirea continuă a obiectivelor stabilite în Planul Strategic 2019-2021. Energiile regenerabile, domeniu în care am sporit capacitatea instalată cu 800 MW în acest trimestru, dar și rețelele de distribuție, care au beneficiat de integrarea Enel Distribuição São Paulo, rămân motorul performanței noastre, generând 70% din EBITDA curent al Grupului în primul trimestru al acestui an. Investițiile totale au crescut cu 36% în perioada analizată și au fost alocate în special dezvoltării activelor, cu un avans de 1,2 miliarde euro, concentrat pe regenerabile – în America și Spania –  și pe rețele – în Italia.

În conformitate cu direcția noastră strategică de simplificare a Grupului, am crescut participația noastră la Enel Américas până la 56,42% și ne-am consolidat poziția în producția de energie din surse regenerabile în America de Nord prin reintegrarea de active cu capacitate de 650 MW ale unei companii de tip joint venture. Încă o dată, în ceea ce privește Enel Américas, ne așteptăm ca majorarea de capital recent aprobată, de 3 miliarde de dolari  și care urmează să fie finalizată în următoarele luni, să deschidă drumul către o serie de oportunități de creștere în America de Sud, consolidând prezența noastră în regiune.

În 2019, avem în vedere o accelerare a cheltuielilor de capital, având ca prioritate activele în domeniul energiilor regenerabile în America de Nord, precum și continuarea investițiilor susținute în rețele, în special în Italia și America de Sud, în timp ce generarea de fluxuri de numerar va rămâne solidă în perioada următoare. Începutul bun al acestui an ne permite să confirmăm estimările pentru întreg anul 2019.”


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *