Guvernul salvează CE Oltenia de la faliment, cu granturi, majorare de capital, împrumuturi și garanții de 1,5 miliarde de euro

Publicat pe Categorii Flux energetic, Minerit, Semnal
Prima Pagina Actual Flux energetic Guvernul salvează CE Oltenia de la faliment, cu granturi, majorare de capital, împrumuturi și garanții de 1,5 miliarde de euro
  • La CEO, producția pe cărbune pentru acest an va crește cu 300 MW

Guvernul a aprobat OUG privind instituirea cadrului legal pentru acordarea unui ajutor de stat pentru restructurarea Societății ”Complexul Energetic Oltenia”, care constă într-un grant pentru achiziția de certificate verzi, un împrumut cu garanții de stat, aport la capitalul social și un alt împrumut reprezentând ajutor de salvare, în valoare totală de circa 1,5 miliarde de euro.

Aprobarea Ordonanței de Urgență reprezintă pasul următor necesar după ce Comisia Europeană a autorizat, în luna ianuarie 2022, ajutorul de stat de restructurare în favoarea societății.

Potrivit OUG, Ministerul Energiei va acorda Complexului Energetic Oltenia granturi reprezentând contravaloarea în lei a sumei de 848,6  milioane euro, ca parte a ajutorului de restructurare  sub formă de grant autorizat în valoare totală de 1.090 milioane euro, pentru  implementarea Planului de restructurare, până în anul 2025, în scopul finanțării  cheltuielilor cu certificatele de emisii de gaze cu efect de seră în perioada 2021-2025.

Ajutorul de stat sub formă de granturi pentru finanțarea achiziției de certificate de emisii de gaze cu efect de seră, se va acorda anual, de la bugetul de stat, prin bugetul aprobat Ministerului Energiei.

Totodată, s-a aprobat participarea statului prin Ministerul Energiei la  majorarea capitalului social al Societății Complexul Energetic Oltenia prin aport în numerar, cu suma reprezentând echivalentul în lei a 180 milioane euro. Societatea va mai beneficia de garanții de stat pentru contractarea de credite noi de 195,8 milioane euro și iertare de datorii vechi față de stat de peste 251 milioane euro.

La data de 24 iunie 2021, România a prezentat Comisiei un Plan de restructurare revizuit, pentru perioada 2021-2026, care se bazează pe planul de decarbonizare, pentru asigurarea unei tranziții sustenabile către o producție de energie electrică cu emisii reduse de carbon prin înlocuirea producției de energie electrică pe bază de lignit cu energie electrică produsă din gaze naturale și din surse regenerabile.

Iată ce a declarat ministrul Energiei Virgil Popescu, după ședința de Guvern: Şi în final vorbim de Complexul Energetic Oltenia, vorbim de aprobarea ordonanței, practic, care salvează Complexul Energetic Oltenia, în starea în care dă faliment. Vorbim de punerea în practică şi formalizarea deciziei de restructurare aprobate, de ajutor de stat aprobată de Comisia Europeană în 26 ianuarie, anul acesta, un ajutor total de stat în perioada 2021 – 2025 de peste 2, 6 miliarde de euro. Vă readuc aminte, vorbim în jur de 1.400 de megawați de energie electrică produse din gaz natural și 700 de megawați de energie fotovoltaică. Vorbim de înglobarea în acest ajutor de stat, să nu uităm, a ajutorului de salvare acordat în 2020. Practic, atunci am început salvarea Complexul Energetic Oltenia, de 251 de milioane de euro. Vorbim de ajutorul de stat acordat în 2021, de 241 de milioane de euro, pentru achiziția de certificate de CO2 și vorbim inclusiv de ajutorul de stat pe care îl vom acorda în cursul acestei luni pentru bani care există în bugetul Ministerului Energiei, 1 miliard de lei pentru achiziția de certificate de CO2 pentru anul 2021.

Deci, practic, vorbim de salvarea acestei companii, o companie care va ajunge dintr-o producătoare pe cărbuni, o companie producătoare pe cărbune, pe gaz, de energie electrică, cărbune, gaz și energie regenerabilă. De asemenea, tot ieri, în cursul discuției de la guvern, împreună cu producătorii de energie, am convenit împreună cu directoratul de la Complexul Energetic Oltenia să creștem producția pe cărbune pentru acest an cu 300 de megawați. Practic, punerea în funcțiune a unui grup de 300 de megawați de putere instalată de energie electrică. Pe scurt, acestea sunt principalele lucruri care se pot spune despre ajutorul de restructurare și despre activitatea Complexului Energetic Oltenia.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *