Guvernul a aprobat Programul de iarnă. Consumul de energie electrică va fi mai mare cu 2,2% față de cel realizat în iarna anterioară

Publicat pe Categorii Flux energetic, Info Consumatori
Prima Pagina Actual Flux energetic Guvernul a aprobat Programul de iarnă. Consumul de energie electrică va fi mai mare cu 2,2% față de cel realizat în iarna anterioară

Guvernului României a aprobat, în ședința din data de 12 august 2019, Programul de iarnă în domeniul energetic. Acesta se adresează tuturor producătorilor de energie electrică și producatoriilor  de energie electrică și termică în cogenerare și se aplică în perioada 1 noiembrie 2019 – 31 martie 2020.

Prin Programul de iarnă se stabilește nivelul stocurilor de combustibili  în vederea producerii de energie electrică pe care producătorii trebuie să îl asigure până la data de 1 noiembrie 2019, dar și necesarul de volum de apă din lacurile de amenajare. În acest an, Ministerul Energiei a inițiat demersurile pentru elaborarea Programului de iarnă încă de la nivelul lunii aprilie, pentru a putea ține cont de toate aspectele privind funcționarea SEN, de la ieșirea din iarna anterioară și până în present, se precizează într-un comunicat al ministerului.

Astfel, pentru iarna 2019-2020, s-a luat în calcul o creștere medie a consumului de energie electrică de 2,2% față de consumul realizat în iarna anterioară, o majorare a volumului de gaze înmagazinate de 10% (la 1 noiembrie) față de obligația din anul precedent la aceeași data, precum și o creștere a rezervei de energie din marile amenajări hidroenergetice (la 1 noiembrie) de 25% față de prevederea din Programul de iarnă 2018 – 2019.

Pentru perioada de iarnă 2019-2020 este estimat un consum de energie electrică de aproape  28 TWh, o producție de 28,6 TWh de energie electrică și cca. 8,5 mil. Gcal energie termică, se  precizează în comunicat.

Proiectul de act normativ prevede constituirea Comandamentului energetic de iarnă cu membri din partea Ministerului Energiei, Ministerului Economiei, Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, ANRE, Ministerul Apelor și Pădurilor, Administrația Națională ”Apele Române”, Operatorii de Transport și Sistem, operatori din sectorul energie și gaze în calitate de invitați.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *