Guvernul a aprobat Programul energetic de iarnă

Publicat pe Categorii Flux energetic
Prima Pagina Actual Flux energetic Guvernul a aprobat Programul energetic de iarnă

Guvernul a aprobat  Programul de iarnă în domeniul energetic, care se adresează tuturor producătorilor de energie electrică şi termică în cogenerare cu unităţi dispecerizabile şi se aplică în perioada 15 noiembrie 2017 – 31 martie 2018.

Potrivit Ministerului Energiei, la estimarea nivelului stocurilor de combustibili, respectiv la elaborarea Programului au stat prognozele realizate de Comisia Naţională de Prognoză şi Dispecerul Energetic Naţional, precum şi cele ale Administraţiei Nationale de Meteorologie şi ale Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărirea Apelor.

A fost luată în calcul pentru iarna 2017-2018 o creştere medie a consumului de energie electrică de 1,1% faţă de Programul de iarnă anterior (2016-2017), se precizează într-un comunicat al ministerului. Se estimează pentru perioada de iarnă o producţie de 23,5 TWh de energie electrică şi 7,5 milioane de Gigacalorii energie termică.

Pentru asigurarea condiţiilor în vederea producerii acestor cantităţi, stocurile necesare, pentru fiecare tip de resursă, stabilite prin Program sunt:

– Lignit în centrale: 1.309 mii tone (din care 1.000 la Complexul Energetic Oltenia);

– Lignit depozitat în carierele Complexului Energetic Oltenia: 500 mii tone;

– Huilă (Hunedoara şi Iaşi): 332 mii tone;

– Păcură: 25,9 mii tone;

– Volum de apă în lacuri: 1.656 milioane metri cubi;

– Energie electrică echivalentă în lacuri: 1.600 mii MWh;

– Stoc de gaze naturale estimat a fi înmagazinat în depozitele subterane la finalul ciclului înmagazinare 2017: 2.200 milioane metri cubi.

Toma Petcu, ministrul Energiei, a declarat: „Vom monitoriza prin Comandamentul energetic de iarnă felul în care producătorii respectă stocurile stabilite prin Programul de iarnă. Însă, ceea ce ne preocupă îndeosebi este să fim pregătiţi pentru vârfurile de sarcină, prognozate şi pentru această iarnă. Avem experienţa de anul trecut. Atunci, deşi Sistemul Energetic Naţional a făcut faţă unor perioade de peste 10 zile geroase consecutive, funcţionarea SEN nu a fost totuşi lipsită de emoţii. De aceea, le-am cerut producătorilor de energie pe cărbune ca stocuile din centrale să fie mult crescute faţă de iarna anului trecut, tocmai pentru a evita problemele din 2016 când transportul cărbunelui din cariere către termocentrale a fost dificil. În acelaşi timp, am avut mai multe întâlniri cu reprezentanţii Căilor Ferate Române pentru îmbunătăţirea şi creşterea capacităţii şi cantităţii de transport al cărbunelui în sezonul rece”.

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *