Havrileț (ANRE): FUI, obligați să informeze consumatorii casnici că pot obține prețuri mai bune în piața liberă

Publicat pe Categorii Actual, Flux energetic, Info Consumatori
Prima Pagina Actual Flux energetic Havrileț (ANRE): FUI, obligați să informeze consumatorii casnici că pot obține prețuri mai bune în piața liberă

Furnizorii de energie ultimă instanță sunt obligați de către Autoritatea de Reglementare în Energie (ANRE) să-și informeze consumatorii că pot obține prețuri mai bune dacă încheie un contract pe piața liberă, a declarat, președintele Autorității,Niculae Havrileț, în cadrul unei conferințe organizate de energynomics.ro.

„În fiecare lună când furnizorii trimit factura, aceasta trebuie să fie însoțită de o informare privind prețul la care pot accesa alte oferte din portofoliul lor și diferența față de piața serviciului universal (prețul actual — n.r.)”, a afirmat Havrileț, citat de Agerpres.

O plafonare a preţurilor la energie electrică este imposibilă într-o piaţă totalmente bursieră, însă autorităţile ar trebui să se preocupe pentru a creşte capacitatea reală de producţie a energiei electrice în România, a subliniat oficialul ANRE la aceeași conferință.

Piața pentru serviciul universal, cea de unde furnizorii cumpără energie pentru consumatorii casnici în regim reglementat, reprezintă 12% din totalul consumului și, fiind o piață de siguranță, are un preț mai mare decât cel al pieței libere. De la 1 ianuarie 2018, piața va fi complet liberalizată, iar consumatorii casnici nu vor mai plăti prețuri reglementate.”Consumatorii casnici nu mai au niciun motiv să rămână în piața pentru serviciul universal, dar ei trebuie să fie informați ce prețuri sunt dacă schimbă furnizorul sau rămân la același furnizor și schimbă contractul. Îi vom obliga pe furnizori să facă această informare în fiecare lună până la 1 ianuarie”, a continuat Havrileț, potrivit Agerpres.

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.