- După încheierea programului de liberalizare, ANRE va verifica prețul la gaze în sensul evitării unor creșteri neanunțate
Este posibil ca gazele naturale să nu se scumpească de la 1 iulie pentru consumatorii casnici dacă prețul gazelor de pe piață este sub 66 lei/MWh, cât era stabilit în calendarul de liberalizare, susține Niculae Havrileț, Președintele Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei.
Începând de la 1 aprilie, când se termină perioada de iarnă, ANRE va analiza calendarul pentru liberalizarea gazelor la populație. “Daca vom considera că prețurile din calendar sunt competitive cu cele de pe piața liberă, programul de liberalizare se va încheia. Va urma o perioadă de verificare a prețului în sensul evitării unor creșteri neanunțate. Vom verifica și modul în care se alcătuiește coșul de consum”, a precizat Havrileț.
Premieră: prețul de import este mai mare decât prețul producției curente, dar mai mic decât prețul gazului din înmagazinare.
La analiza importurilor de gaze din 2015, ANRE a stabilit că acestea au avut o cotă de 2,39% din consum. De la 1 martie, Autoritatea nu va mai solicita niciunui furnizor ca obligație importul de gaze. Deci, importul va fi zero. “În ianuarie, cota de import a fost de 3%, cât era stabilit pentru anul gazier 2015-2016. În perioada friguroasă cred că s-a depășit procentul de 3%. Dar se face o echilibrare și cred că suntem sub cota de 3% cât este pentru anul gazier 2015-2016”, a explicat Havrileț.
În prezent, consumul de gaze este foarte mic ca urmare a temperaturilor ridicate și asigură din producția internă curentă. Depozitele sunt la jumătate, iar prețul gazelor din înmagazinare este mai ridicat pentru că se plătește și înmagazinarea. Potrivit șefului ANRE, asistăm la o premieră: prețul de import este mai mare decât prețul producției curente, dar mai mic decât prețul gazului din înmagazinare. Astfel, prețul gazului de import este 89 de lei/MWh, față de prețul gazului înmagazinat de 104 lei/MWh.
Petrom și Romgaz vor marca profituri mai mici
Mai fac importuri furnizorii care au contacte de tipul „take or pay” pentru piața liberă, nu pentru cea reglementată. Gazul din înmagazinare va trebui să meargă spre zona liberă, ceea ce înseamnă că Petrom și Romgaz vor marca profituri mai mici, nu pierderi, spune Havrileț. ANRE a cerut 1,7 miliarde mc de gaz înmagazinate, din care s-au consumat 1,5 miliarde mc.În total, au fost înmagazinate 2,4 miliarde de mc.
“Predicția noastră este că prețul gazelor va scădea în continuare. În octombie se preconizează să fie cel mai mic preț al gazelor, acesta va ajunge la 60 lei/ MWh pentru producția curentă, față de o medie de 80 lei/MWh în prezent”, a precizat Niculae Havrileț.