ANRE aplică OUG 64: Prețul gazelor pentru populație va crește cu 1-2% de la 1 aprilie, piața se liberalizează

Publicat pe Categorii Esential, Info Consumatori, Petrol si gaze
Prima Pagina Actual Esential ANRE aplică OUG 64: Prețul gazelor pentru populație va crește cu 1-2% de la 1 aprilie, piața se liberalizează

Tariful final al gazelor pentru populație va crește cu 1-2% de la 1 aprilie, când prețul gazelor de producție internă va fi liberalizat, a declarat, marți, Niculae Havrileț, președintele Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energie (ANRE), într-o dezbatere pe această temă liberalizării pieței de gaze, organizată de Energy Center.

ANRE  va aplica OUG 64/2016, astfel că din aprilie se liberalizează piaţa dintre producători şi furnizori, însă se menține reglementată piaţa dintre furnizori şi consumatorii casnici. Președintele Autorității a precizat că se lucrează la o nouă metodologie de calcul al preţului final, astfel încât, dacă variaţiile preţului de achiziţie a gazelor depăşesc 5%, preţul final plătit de consumatorii casnici să se poată modifica trimestrial sau semestrial. 

Prin urmare, ANRE va continua să fixeze prețul final pentru consumatorii casnici de gaze. Prețul va fi stabilit anual, urmând ca eventualele diferențe să fie recuperate anul următor.

„Practic, în ceea ce privește prețul final, de la 1 aprilie va fi o ajustare modică de 1-2% pentru consumatorii casnici pentru întregul an gazier de acum încolo până la 1 aprilie 2018. Dacă în această perioadă vor fi diferențe mari față de prețul pe care îl stabilim acum, vom discuta la momentul respectiv dacă este nevoie sau nu de o nouă ajustare, dar nu mai puțin de 5%. Nu discutăm decât dacă vor fi diferențe mai mari de 5% față de acest preț”, a precizat Havrileț, citat de Agerpres.

El a susținut că nu există riscul ca prețul gazelor de producție internă să ajungă la nivelul celor de import, atâta vreme cât necesarul de import este de circa 2% la nivelul unui an.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *