Havrileț: Prețul gazelor din import, similar cu cel intern

Publicat pe Categorii Flux energetic, Info Consumatori
Prima Pagina Actual Flux energetic Havrileț: Prețul gazelor din import, similar cu cel intern

havrilet

Prețul gazelor naturale din import în trimestrul 4 al acestui an și în primul trimestru al anului viitor se va situa la o valoare comparabilă cu prețul intern al gazelor naturale, susține Niculae Havrileț, președintele Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei – ANRE. Prețul gazelor din import la consumatorii industriali este de 230-250 dolari/mia de metri cubi, valoarea fiind convergentă cu producția internă.

„La ora actuală, prețul gazului din import este între 230 și 250 dolari mia de metri cubi pentru consumatorii industriali. Prețul gazului din intern a ajuns la aproximativ 220 — 230 de dolari. Practic, prețurile sunt convergente și în realitate gazele care vin de la Gazprom sunt compatibile cu prețul intern. Piața consumatorilor casnici este undeva la 170-180 dolari. Când convergența prețului va fi una efectivă și pentru consumatorii casnici, vom solicita o finalizare timpurie a parcursului de liberalizare așa cum am solicitat în cazul consumatorului industrial”, a spus Havrileț.

Referitor la echilibrarea sistemului, șeful ANRE a precizat că fiecare oprire sau pornire a centralelor electrice din Valea Jiului este plătită cu sume importante de către cei care gestionează piața de echilibrare, iar costurile se adaugă la factura finală.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *