- Conducerea societății apreciază că litigiul va fi soluționat în favoarea Hidroelectrica: Modificarile succesive ale actelor normative cu privire la metodologia de calcul a taxei pentru producătorii de energie electrică nu pot avea aplicabilitate decât pentru viitor
Hidroelectrica este în litigiu cu ANAF privind taxa suplimentară pentru producătorii de energie. Compania contestă o decizie de impunere din 2023, prin care ANAF a stabilit o sumă suplimentară de peste 62 milioane lei la suprataxa vizată, la care se adaugă obligații-accesorii în sumă de 1.560.213 lei.
Potrivit Raportului de activitate pentru 2023, care este public, expunerea potențială este de 63.612.328 lei 31 decembrie 2023.
Pe parcursul anului 2022, au fos mai multe modificări la modul de calcul al taxei pentru producătorii de energie electrică. Ultima modificare a fost instituită prin Legea nr. 357/2022, care a fost publicata la 16 decembrie 2022. Hidroelectrica precizează că a aplicat prevederile legii începând cu 16 decembrie 2022.
Direcția Generală Antifraudă Fiscală a ANAF a efectuat mai multe controale fiscale la Hidroelectrica privind taxa pentru producătorii de energie electrică. În raport se precizează că, potrivit procesului verbal întocmit în data de 11 aprilie 2023, organele fiscale au aplicat modificările introduse de lege retroactiv începând cu 1 septembrie 2022 ș, prin urmare, au calculat un impozit suplimentar în valoare de 62.052.115 lei. La finele lunii aprilie 2023, societatea a primit o decizie de impunere pentru suma de 62.052.115 lei, pe care a contestat-o, aceasta fiind respinsă de către Direcția Generală de Soluționare a Contestațiilor din cadrul Ministerului Finanțelor.
Modificarile succesive ale actelor normative cu privire la metodologia de calcul a taxei pentru producătorii de energie electrică nu pot avea aplicabilitate decât pentru viitor, începând cu data publicării modificării actelor normative și nu retroactiv, așa cum au considerat autoritățile fiscale, au argumentat reprezentanții Hidroelectrica cererea de chemare în judecată a ANAF.
Între timp, în august 2023, societatea a primit o decizie referitoare la obligații-accesorii în sumă de 1.560.213 lei. Și această decizie a ANAF a fost contestată.
Hidroelectrica anunță că decizia va fi obiectul unui alt litigiu în cazul în care contestația va fi respinsă de către Direcția Generală de Soluționare a Contestațiilor din cadrul Ministerului Finanțelor.
Conducerea Hidroelectrica apreciază că litigiul va fi soluționat în favoarea societății și, în consecință, nu este probabilă o ieșire de resurse.
Începând cu noiembrie 2021, Guvernul a introdus o nouă taxă pentru producătorii de energie electrică. Taxa este calculata prin aplicarea procentului de 80% (pentru perioada 1 noiembrie 2021 – 31 august 2022) și 100% (pentru perioada 1 septembrie 2022 – 31 martie 2025) asupra diferenței dintre prețul mediu net lunar de vânzare și prețul de 450 lei pe MWh. Prețul mediu net lunar de vânzare este calculat pe baza vânzărilor lunare de energie electrică ale segmentului de producere de energie electrică, minus cheltuielile lunare cu energia electrică achiziționată, tarifele de administrare a pieței și tarifele de tranzacționare. Cheltuielile de producere a energiei electrice nu sunt incluse în cheltuielile lunare.
Hidroelectrica prezintă: Venitul lunar al segmentului de producere de energie electrică include, conform legislației, vânzarea angro a energiei electrice produse si/sau achizitionate și valoarea energiei electrice transferate în cadrul aceleiași entități din portofoliul de producere (segmentul de producere a energiei electrice) in portofoliul de furnizare (segmentul de furnizare a energiei electrice). Deoarece legislația nu defineste si nu include prevederi cu privire la modul în care trebuie calculată valoarea de transfer intre portofoliul de producere si portofoliul de furnizare, societatea a utilizat metodologia internă de calcul al prețului de transfer între activitățile licențiate (producere și furnizare) aprobată de Directorat în 8 iunie 2021, anterior emiterii legislației privind taxa pentru producătorii de energie electrică. Această metodologie are la bază costul mediu de producere a energiei electrice în ultimele 12 luni încheiate cu 2 luni înaintea lunii de calcul, plus o marjă internă. Aceasta metodologie poate diferi față de metodologiile utilizate de alte societăți având în vedere că nu există o lege care să prevadă o anumită definiție sau metodologie de calcul.
Taxa calculată de Hidroelectrica pentru anul 2023 a fost în sumă de 225.159.036 lei (2022: 557.085.679 lei). La 31 decembrie 2023 soldul de plata este în suma de 876.904 lei (31 decembrie 2022: 91.370.195 lei).
ANAF nu a adus modificari asupra metodei de calcul al taxei sau asupra modalitatii de calcul al pretului de transfer din portofoliul de producere in portofoliul de furnizare, dar a avut o interpretare diferita cu privire la data incepand cu care a fost aplicata de catre Societate Legea 357/2023. De asemenea, autoritatile fiscale au mentionat faptul ca prevederile Codului Fiscal privind preturile de transfer nu se aplica in cazul pretului de transfer a energiei electrice intre portofolii/segmente, deoarece aceste prevederi reglementeaza tranzactiile intre parti afiliate, si nu tranzactiile efectuate in cadrul aceleiasi entitati.
Legea 357/2023 a fost publicata de autoritati la 16 decembrie 2022 si a modificat modul de calcul al pretului mediu net lunar de vanzare, prin limitarea veniturilor in scop doar la veniturile din energia electrica produsa si vanduta sau transferata intre segmente, si limitarea cheltuielilor doar la cheltuielile din echilibrare plafonate la 5% din veniturile din energia electrica produsa si valoarea de transfer a energiei electrice transferate intre segmente. Textul legii mentioneaza ca prevederile legii sunt aplicabile incepand cu 1 septembrie 2022, insa Societatea a aplicat legea incepand cu data publicarii, 16 decembrie 2022.
Conform procesului verbal intocmit in data de 11 aprilie 2023, organele fiscale au aplicat legea retroactiv de la 1 septembrie 2022, astfel au calculat taxa suplimentara in suma de 62.052.115 RON.
Societatea a plătit taxa suplimentară, suma fiind înregistrată în alte active imobilizate întrucât Hidroelectrica a contestat decizia, estimând că va realiza activul reprezentat de plată într-o perioadă mai mare de un an.