Hidroelectrica a plătit cu 56% mai puțin în contul taxei suplimentare pentru producătorii de energie în primul semestru, pe fondul scăderii prețurilor de vânzare a energiei. Se judecă cu ANAF pentru taxa de anul trecut

Publicat pe Categorii Business, Esential, Furnizare / Distributie / Transport, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Hidroelectrica a plătit cu 56% mai puțin în contul taxei suplimentare pentru producătorii de energie în primul semestru, pe fondul scăderii prețurilor de vânzare a energiei. Se judecă cu ANAF pentru taxa de anul trecut
  • Compania este în litigiu cu ANAF pe motiv că a aplicat legea retroactiv și a impus o taxă suplimentară de peste 62 milioane lei, plus 2 milioane lei obligații-accesorii

Hidroelectrica a plătit o taxă suplimentară pentru producătorii de energie electrică cu 59% mai mică ca cea achitată în aceeași perioadă a anului trecut, respectiv 90 milioane lei comparativ cu 221 milioane lei. Această scădere a fost cauzată de diminuarea prețurilor de vânzare a energiei electrice în primul semestru al anului 2024 comparativ cu aceeași perioadă a anului 2023, se precizează în raportul semestrial.

Hidroelectrica a dat în judecată ANAF cu privire la taxa suplimentară pentru producătorii de energie. Compania contestă două decizii de impunere din 2023, prin care ANAF a stabilit o sumă suplimentară de peste 62 milioane lei la suprataxa vizată, la care se adaugă obligații-accesorii în sumă de 2 milioane lei.

Potrivit Raportului semestrial, expunerea potențială este de 64 milioane lei la finele lunii iunie 2024.

Pe parcursul anului 2022, au fos mai multe modificări la modul de calcul al taxei pentru producătorii de energie electrică. Ultima modificare a fost instituită prin Legea nr. 357/2022, care a fost publicata la 16 decembrie 2022. Hidroelectrica precizează că a aplicat prevederile legii începând cu 16 decembrie 2022. Direcția Generală Antifraudă Fiscală a ANAF a efectuat mai multe controale fiscale la Hidroelectrica privind taxa pentru producătorii de energie electrică. În raport se precizează că, potrivit procesului verbal întocmit în data de 11 aprilie 2023, organele fiscale au aplicat modificările introduse de lege retroactiv începând cu 1 septembrie 2022 și, prin urmare, au calculat un impozit suplimentar în valoare de 62.052.115 lei. La finele lunii aprilie 2023, societatea a primit o decizie de impunere pentru această sumă, pe care a contestat-o, aceasta fiind respinsă de către Direcția Generală de Soluționare a Contestațiilor din cadrul Ministerului Finanțelor.

Modificarile succesive ale actelor normative cu privire la metodologia de calcul a taxei pentru producătorii de energie electrică nu pot avea aplicabilitate decât pentru viitor, începând cu data publicării modificării actelor normative și nu retroactiv, așa cum au considerat autoritățile fiscale, au argumentat reprezentanții Hidroelectrica în cererea de chemare în judecată a ANAF. Primul termen de judecată a fost stabilit pentru data de 10 septembrie 2024.

Între timp, în august 2023, societatea a primit o decizie referitoare la obligații-accesorii în sumă de 2 milioane lei. Și această decizie a ANAF a fost contestată. Hidroelectrica a contestat și această decizie, constituindu-se pe rolul Curții de Apel București, dosarul nr. 1962/2/2024.  Primul termen de judecată a fost stabilit pentru data de 18 octombrie 2024.

Conducerea Hidroelectrica apreciază că litigiul va fi soluționat în favoarea societății și, în consecință, nu este probabilă o ieșire de resurse.

De precizat că societatea a plătit taxa suplimentară, suma fiind înregistrată în alte active imobilizate întrucât Hidroelectrica a contestat decizia, estimând că va realiza activul reprezentat de plată într-o perioadă mai mare de un an.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *