- Karoly Borbely, CEO Hidroelectrica: Este prima oară când, după zeci de ani, cele două companii din grup – Hidroserv și UCMH, plus colegii din Hidroelectrica, au colaborat exemplar pentru o lucrare cu o complexitate ridicată
Hidroelectrica are un plan de investiții extrem de ambițios, de 1,7 miliarde de lei, anul acesta, după investiții de 680 de milioane lei, anul trecut, și de 280 de milioane lei, în 2023, a anunțat Karoly Borbely, CEO Hidroelectrica, la Porţile de Fier I, la evenimentul care a a marcat repunerea a în funcțiune a hidroagregatului nr.1, după finalizarea lucrărilor de mentenanţă.

Sursă foto: Mădălina Prundea, Gândul
Proiectul în valoare de aproximativ 55 milioane lei, demarat în luna iulie 2023, a implicat demontarea completă a hidroagregatului, transportul componentelor la fabrica UCMH din Reșița pentru expertiză și reparații, urmat de remontarea și testarea ansamblului rotor-turbină în fabrică. Au fost derulate toate probele preliminare, inclusiv cea a probei complexe de 72 de ore de funcționare continuă, fiind pregătite condițiile pentru trecerea la recepția hidroagregatului conectat la Sistemul Energetic Național, potrivit unui comunicat al companiei.

Prezent la eveniment, ministrul Sebastian Burduja a declarat. „De multe ori, vedeți, noi suntem pe scenă, dar de fapt dumneavoastră ar trebui să fiți pe scenă pentru ceea ce ați realizat aici, o lucrare de mare complexitate, cu forțe românești, companii românești. Este ceea ce vrem să vedem, tot sectorul energetic și în toată economia țările dumneavoastră ați făcut posibil acest lucru livrând la termen lucrarea a fost livrată exact în ziua în care s-a asumat, după aproape 2 ani de zile de lucrări la zi, s-a livrat și totul merge strună. Avem astăzi la Porțile de Fier toate cele șase hidroagregate în funcțiune, așa cum le vedeți. Se livrează peste 700 de megawați în Sistemul Energetic Național” (citează Gândul.ro)
“Este prima oară când, în cadrul Hidroelectrica, după zeci de ani, cele două companii din grup – Hidroserv și UCMH, plus colegii din Hidroelectrica, au colaborat exemplar pentru o lucrare cu o complexitate ridicată. Cum spunea și domnul ministru, trebuie să susținem sectorul energetic național cu resurse proprii”, a precizat Karoly Borbely, citat de Financial Intelligence.
Premieră pentru Hidroelectrica: În cadrul unui proiect atât de complex au fost implicate doar Hidroelectrica și societățile sale afiliate – SSH Hidroserv și UCMH Reșița. Progresul realizat și respectarea termenului de finalizare, 14 februarie 2025, reprezintă un motiv de mândrie pentru echipele implicate.
Programul de mentenanță de nivel înalt a hidroagregatelor continuă cu o nouă etapă de retehnologizare a hidroagregatelor.
Ministrul Energiei a mai declarat că în acest an va fi finalizată hidrocentrala de la Răstoliţa, judeţul Mureş, cu o putere instalată de 30 MW.
„Acum mai bine de 100 de ani, părintele hidroenergeticii româneşti, marele profesor Dorin Pavel, a gândit pentru prima dată această hidrocentrală, aceste amenajări hidrotehnice de-a lungul Dunării. De altfel, a gândit peste 400 de amenajări hidroenergetice în toată ţara, un singur om crezând că poate să facă imposibilul posibil şi de multe ori l-a făcut. În acest loc, de la punerea pietrei de temelie până la punerea în funcţiune au trecut 8 ani de zile. Doar 8 ani de zile. Este cineva care crede că astăzi s-ar putea face asta în 8 ani de zile? Sigur, pe vremea aceea nu erau prietenii noştri de la ONG-urile de mediu, pe vremea aceea nu erau tot atâtea blocaje, procese, avize, proceduri etc. Noi ne-am asumat să ne luptăm cu toate acestea şi să finalizăm anul acesta prima hidrocentrală începută înainte de 1989, cea de la Răstoliţa, judeţul Mureş. Sigur, nu se compară – e vorba doar de 30 de MW, dar totuşi ca simbol, după decenii de blocaje şi procese, să putem să punem în funcţiune o hidrocentrală pentru România”, a spus Burduja.
Ce facem mai departe? Ministrul Sebastian Burduja: Continuăm. Hidroelectrica și-a triplat execuția pe investiții anul trecut, iar anul acesta vrea să repede isprava. România are nevoie de mai multe hidrocentrale, de sisteme moderne de acumulare prin pompaj, care să asigure energie ieftină, sigură și curată pentru toți românii, indiferent de zgomotul de fond al celor care vor să ne blocheze dezvoltarea și să ne țină captivi adversarilor noștri, experți în șantaj energetic.
În final, un mesaj de la ministrul Burduja pentru cele 2-3 ONG-uri de mediu care îi cer demisia: Nu, nu mă intimidează absolut deloc aceste amenințări. Da, este normal să plătească exemplar toți cei care intentează companiilor noastre procese din rea-voință, subminând independența energetică și securitatea României. Categoric mergem mai departe, pentru că am un singur obiectiv: România sigură, respectată și plină de energie pentru toți românii.