Hidroelectrica a organizat astăzi, 15 octombrie, Capital Markets Day, prima întâlnire cu analiştii şi investitorii după listarea care a avut loc în luna iulie a anului trecut.
Sebastian Burduja, ministrul Energiei, a transmis participanților: “Este un eveniment care pune la aceeași masă perla sectorului energetic – Hidroelectrica, de care suntem foarte mândri, și piața de capital din România. Este o rețetă de succes probată, listarea Hidroelectrica a fost cea mai de succes listare din întreaga lume pe un an de zile, așa cum nu o spun doar eu, o spun toate marile bănci de investiții din lume. Am văzut după un an de zile că România are capacitatea, făcând doar o listare pe BVB, să capteze atenția și investițiile marilor grupuri internaționale și asta trebuie să facem în continuare. Piața de capital are un rol vital într-o economie capitalistă, pentru o companie este mai ușor să își tragă resurse de pe piața de capita decât de la mediul financiar bancar, iar pentru investitorii de tip retail, instituțional, este mult mai simplu, mai profitabil să investim în astfel de plasamente astfel încât să ne multiplicăm economiile, cu un randament bun. Vă încurajez pe toți să vă gândiți la Hidroelectrica, la companiile din energie, la piața de capital. Ca deputat, am inițiat un proiect de lege, care a fost adoptat și promulgat, prin care am redus impozitul aferent câștigurilor bursiere de la 10% la 1%, respectiv 3%, în funcție de perioada deținerii și am constatat o creștere a substanțială a numărului de investitori pe piața de capital, mai ales investitori de tip retail. Ca ministru al energiei voi încuraja cât mai multe companii să meargă pe piața de capital”.

„Valoarea pe termen lung va fi dată de consolidarea companiei şi planul stabilit să îl implementăm. Continuăm investiţiile în retehnologizare, mentenanţă şi modernizare. Diversificarea portofoliului de producţie prin achiziţia de proiecte în zona regenerabilă şi în zona de stocare sunt obiective foarte importante. Suntem optimiști! Cu pași mărunți și siguri, vom reuși să consolidăm core business-ul, să creștem pe partea de furnizare. Vom reuși dacă conducerea și acționarii vor merge pe aceeași linie”, a afirmat Karoly Borbely, CEO Hidroelectrica, în deschiderea evenimentului.
Sistemul energetic românesc are nevoie de unităţi de producţie în bandă pe care se poate baza şi care pot fi un backup foarte solid pentru investiţiile în regenerabile, a subliniat Borbely, precizând că în această vară caniculară și complicată, din cei 8500 MWh produși în perioadele cu consum ridicat, jumătate au fost asigurați de Hidroelectrica, între 1000 şi 2000 MWh fiind importaţi.
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică, a raportat pentru primele nouă luni ale anului o producție netă de energie electrică de 11 TWh, în scădere cu 22% față de primele nouă luni ale anului precedent, conform datelor transmise de companie către BVB.
În cadrul evenimentului, echipa de management a prezentat cele mai recente rezultate financiare, evidențiind progresul proiectelor cheie în curs de desfășurare, precum și obiectivele companiei pentru a sprijini tranziția către un sector energetic verde și sustenabil. De asemenea, au fost detaliate direcțiile strategice ale companiei, cu un accent deosebit pe inovație, digitalizare și extinderea capacității de producție prin investiții în noi proiecte regenerabile. Karoly Borbely – CEO al Hidroelectrica, a prezentat elementele cheie printr-o strategie clară cu accent pe eficiență operațională, creștere a portofoliului și distribuire a dividendelor.
“Sunt onorat să împărtășesc direcțiile noastre strategice pentru consolidarea poziției companiei ca lider în domeniul energiei regenerabile din România și Europa de Sud-Est. Avem o viziune clară și o strategie bine definită, care se concentrează pe eficiența operațională, creșterea portofoliului de producție și menținerea unui echilibru solid între dezvoltare și profitabilitate. În ceea ce privește eficiența operațională, ne concentrăm pe optimizarea proceselor interne și pe implementarea tehnologiilor avansate care să ne permită să creștem capacitatea de producție la costuri mai reduse, cu impact pozitiv asupra mediului. Printr-o gestionare mai eficientă a resurselor și prin digitalizare, vom putea să fim mai flexibili în fața provocărilor din sectorul energetic și să rămânem competitivi pe piață.
În plus, suntem conștienți de importanța recompensării acționarilor noștri. Distribuirea dividendelor rămâne o prioritate în politica noastră financiară, având în vedere performanțele solide ale companiei și obiectivul de a menține un echilibru sustenabil între investiții și profitabilitate. Vom continua să generăm valoare pentru acționarii noștri, în același timp asigurând capitalul necesar pentru a susține investițiile strategice. Hidroelectrica deține 17% din capitalizarea bursieră, astfel continuăm să investim 1,4 miliarde euro în următorii 4 ani în dezvoltare mentenanță și investiții M&A.
Hidroelectrica va continua să fie un motor de creștere pentru economia României și un lider în tranziția către o energie curată și sigură. Mulțumesc echipei noastre dedicate și partenerilor care contribuie la succesul acestei companii de referință”.
Hidroelectrica este cel mai mare producător de energie verde din România şi furnizează servicii tehnologice pentru Sistemul Energetic Naţional. Compania operează 187 de centrale cu o capacitate hidroenergetică de 6,3 GW. În plus, deţine un parc eolian la Crucea, cu o putere instalată de 108 MW.