După anunțul Hidroelectrica, Transelectrica și CEZ Distribuție au venit cu noi precizări
Se lasă cu procese după cea mai mare avarie din rețeaua de transport și distribuție energie electrică de după 1977, produsă în data de 1.06.2016, pe raza județelor Vâlcea și Argeș. Hidroelectrica anunță că dă în judecată Transelectrica și CEZ pentru încercarea de a transfera o parte din răspundere pentru incidentul din rețea în sarcina producătorului. Situația este tendențioasă și prejudiciabilă, urmând să acționăm în judecată pe cei doi operatori de transport și distribuție pentru prejudiciile materiale și morale suferite, se precizează într-un comunicat transmis de Hidroelectrica.
Potrivit reprezentanților companiei, exploatarea grupurilor hidroenergetice de pe Olt, Argeș și Dâmbovița la putere nominală nu este de natură să producă dezechilibre în rețeaua de transport și distribuție, acest regim de exploatare fiind unul normal atât din punct de vedere tehnico-energetic cât și comercial.
Răzvan Nicolescu: Problemele adevărate sunt cele legate de funcționarea infrastructurii super critice din sectorul energiei electrice
Dincolo de conflictul dintre marile companii energetice privind responsabilitatea avariei din 1 iunie, este de luat în considerare un aspect, de fapt cel mai important, semnalat de fostul ministru al Energiei Răzvan Nicolescu: În această săptămână ne-am confruntat în România, după mult timp, cu o problemă gravă în alimentarea cu energie electrică a doua județe : Vâlcea și Argeș…Nu mă interesează păruiala publică a companiilor energetice în privința plasării responsabilității deoarece am încredere că Ministerul Energiei ca autoritate responsabilă va prezenta public și transparent cum au stat lucrurile și care au fost cauzele pentru situația creată. Ce mă preocupă cu adevărat este starea infrastructurii critice și vulnerabilitățile și riscurile la care aceasta este supusă. Vorbim mult de conducte pe care trebuie să le construim, de geopolitică, de jocuri regionale la gaz însă problemele adevărate sunt cele legate de funcționarea infrastructurii super critice din sectorul energiei electrice”.
Hidroelectrica: Am evitat o pană generalizată de curent, similară cu cea înregistrată în 1977 și care putea să genereze pagube de miliarde de euro României
Cei doi operatori au obligația de a asigura capacitate de transport și distribu’ie pe un astfel de regim de exploatare pentru orice interval orar din cele 8760 de ore ale unui an calendaristic și să asigure și o rezervă de transport suplimentară peste regimul de expoatare la nominal al tuturor producătorilor și consumatorilor racordați la rețeaua de transport a SEN, se afirmă în comunicat.
“Informarea comună Transelectrica- CEZ este construită pe un neadevăr. În data de 01.06.2016 Hidroelectrica funcționa cu amenajarea Olt Mijlociu la o putere de doar 380 MW, mult sub puterea nominală de transport de 450 MW alocată Hidroelectrica. Acest regim de exploatare pentru 1 iunie 2016 a fost notificat Transelectrica cu o zi înainte, respectiv pe 31 mai 2016. Deci fluxurile de putere generate de Hidroelectrica au fost cu 70 MW sub puterea nominală de transport, nefiind de natura sa creeze dezechilibre în rețea”, explică reprezentanții Hidroelectrica.
Potrivit acestora, este inadmisibil ca într-o perioadă în care sunt atenționări și notificări de coduri galbene, portocalii și roșii de depășire a debitelor multianuale și de inundații pe mai multe bazine hidrografice din țară, Transelectrica să-și indisponibilize o linie de 220 KV de la Arefu-Argeș în vederea toaletării copacilor.
Hidroelectrica, nu numai că nu are nicio culpă, dar a și reacționat în timp real de la declanșarea avariei în rețeaua de transport și distribuție prin pornirea grupurilor de la centralele proprii, neafectate de incident în scopul compensării dezechilibrelor de rețea. Astfel, progresiv într-un interval de circa 6 minute am pornit grupurile hidroenergetice Lotru-Ciunget (510 MW), Râul Mare Retezat (220 MW), Gâlceag (70 MW), Șugag (70 MW), restabilind deficitul de putere de 380 MW deconectați de pe rețeaua CEZ și 100 MW de pe rețeaua Transelectrica, evitând astfel o pană generalizată de curent, similara cu cea înregistrată în 1977 și care putea să genereze pagube de miliarde de euro României, susține Hidroelectrica.
Precizări de ultimă oră
Transelectrica: În urma apariției în presă a unor interpretări privind conținutul informării remisă presei de către operatorii CEZ DISTRIBUȚIE și TRANSELECTRICA în data de 02.06.2016, referitoare la evenimentul din data de 01.06.2016 care a avut loc în rețelele electrice din zona județelor Vâlcea și Argeș, facem următoarea precizare: apariția unor fluxuri de putere mari în rețeaua de transport și în reţeaua de distribuție a energiei electrice, generate de producția crescută de energie din centralele hidroelectrice de pe amenajările râurilor Olt Mijlociu, Argeș şi Dâmboviţa ca urmare a nivelului crescut de hidraulicitate, nu reprezintă cauza generatoare a evenimentul, ci doar una din condițiile care descriu situația reală existentă în momentul apariției evenimentului. Interpretarea conform căreia această condiție reprezintă o atribuire a răspunderii pentru producerea evenimentului către producătorul de energie electrică HIDROELECTRICA SA aparține exclusiv unei părți a presei, în realitate această situație nereprezentând un regim de funcționare în afara limitelor normale. Reiterăm mențiunea că în perioada imediat următoare cei doi operatori de rețea vor efectua o analiză comună a evenimentului care face obiectul informării inițiale, pentru identificarea cauzelor tehnice care au condus la declanşările succesive din reţelele de transport şi de distribuţie, orice interpretare anterioară rezultatelor acestei analize putând conduce la informarea eronată a opiniei publice.
CEZ Distribuție, ca operator al rețelei de distribuție a energiei electrice în regiunea Oltenia, avînd în concesiune rețelele electrice cu niveluri de tensiune cuprinse între 0.4 kV și 110 kV, poate analiza și pune la dispoziție doar informațiile vizavi de evenimentele din instalațiile din patrimoniul său și din autoritatea sa de decizie din punct de vedere al conducerii operative prin dispecer. CEZ Distribuție, ca operator de distribuție, nu are responsabilități în gestionarea producției de energie electrică, prin urmare nu este în măsură să ofere lămuriri în legătură cu acest proces.
Din dorinta de a informa prompt opinia publica, in data de 02.06.2016, CEZ Distributie a transmis o declaratie publica impreuna cu Transelectrica vizavi de circumstantele incidentului din 01.06.2016, zona de responsabilitate a operatorului de distributie referindu-se strict la instalatiile aflate in gestiunea si autoritatea sa de decizie, specificate mai sus.
Ramanem, insa, la dispozitia Transelectrica pentru continuarea analizei tehnice asupra incidentului din 01.06.2016, contribuind exclusiv, dar complet cu datele privind reteaua de distributie a energiei electrice din zonele afectate.
La momentul rezultatului acestei analize, CEZ Distributie va face cunoscute opiniei publice concluziile, cu aceeasi referire stricta la instalatiile din aria sa de responsabilitate.
Le multumim inca o data consumatorilor nostri pentru intelegerea de care au dat dovada pe parcursul incidentului din 01.06.2016.
Explicațiile Transelectrica și CEZ Distribuție pentru avaria din Vâlcea și Argeș
Avaria produsă miercuri la rețeaua de distribuție a energiei electrice din județele Argeș și Vâlcea a avut loc în condițiile apariției unor fluxuri de putere mari, atât în rețeaua de transport cât și în rețeaua de distribuție a energiei electrice, generate de o producție de energie crescută în centralele hidroelectrice de pe amenajările râurilor Olt Mijlociu, Argeș și Dâmbovița, ca urmare a unui nivel crescut de hidraulicitate.
O altă cauză a fost retragerea din exploatare pentru lucrări accidentale a unei linii de înaltă tensiune din rețeaua de transport a energiei electrice, se precizează într-un comunicat comun al Transelectrica și CEZ Distribuție. „În aceste condiții, au declanșat o linie de 220 kV din rețeaua de transport a energiei electrice și unele linii de 110 kV din rețeaua de distribuție”, explică reprezentanții Transelectrica.
În urma unei analize a evenimentelor și cauzelor care au condus la declanșările succesive din rețelele de transport și de distribuție, CEZ Distribuție și Transelectrica vor lua măsurile care se impun pentru ca astfel de incidente să nu se mai repete, potrivit comunicatului. Miercuri, în jurul orei 16,00, consumatorii din nordul județelor Vâlcea și Argeș au rămas fără alimentare cu energie electrică. Au fost afectați și consumatori industriali din municipiile Râmnicu Vâlcea, Curtea de Argeș și Câmpulung Muscel.
Ministrul Energiei Victor Grigorescu a anunțat că așteaptă să vadă care au fost cauzele avariei produse în urmă cu o zi în sistemul energetic, urmând ca în funcție de rezultatul analizelor să se decidă dacă se impun sancțiuni. „Așteptăm să vedem rapoartele de analiză, cauzele efective care au dus la această situație. (…) Pentru moment (…), prima noastră preocupare a fost să vedem că lucrurile sunt din nou funcționale, așteptăm să vedem analiza, să vedem exact ce s-a întâmplat, după care se vor lua măsurile în consecință”, a declarat Victor Grigorescu.
–