Hidroelectrica în raportul Fondul Proprietatea: Profit mai mare cu 76,5% pe primele 3 luni ale anului, afaceri în creștere. Avertisment! Costul mediu de producție al companiei se va majora cu peste 10% din cauza costurilor cu apa

Publicat pe Categorii Business, Semnal
Prima Pagina Actual Semnal Hidroelectrica în raportul Fondul Proprietatea: Profit mai mare cu 76,5% pe primele 3 luni ale anului, afaceri în creștere. Avertisment! Costul mediu de producție al companiei se va majora cu peste 10% din cauza costurilor cu apa

Hidroelectrica a înregistrat, în primele 3 luni ale anului 2021, o cifră de afaceri de 1.418,1 milioane lei, în creștere cu 67,2% față de aceeași perioadă a anului trecut, EBITDA de 1.072,6 milioane lei, în creștere cu 80,6% față de aceeași perioadă a anului trecut și un profit operațional de 888,5 milioane lei, în creștere cu 90,3% față de aceeași perioadă a anului trecut, a anunțat conducerea companiei, potrivit Raportului trimestrial al Fondului Proprietatea.

Profit net al Hidroelectrica pe primele 3 luni a fost de 759,5 milioane ei, mai mare cu 76,5% față de aceeași perioadă a anului trecut, se prezintă în raportul FP. În cursul perioadei, energia electrică totală vândută a ajuns la 4,74 TWh, în creștere cu 32,0% față de aceeași perioadă a anului trecut, din care electricitatea vândută din producția proprie a ajuns la 4,50 TWh, în creștere cu 38,0% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Prețul mediu realizat de vânzare a energiei electrice a fost de 279,6 Lei / MWh în creștere cu 36,5% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Acționarii au aprobat distribuirea a 1,29 miliarde lei ca dividende aferente profitului net al anului 2020 și 1(unu) miliarde lei ca dividende speciale din rezultatul reportat.  Ministerul Energiei, acţionar majoritar al Hidroelectrica, a aprobat propunerea Fondului Proprietatea pentru repartizarea a 1 miliard de lei sub formă de dividende suplimentare.

Costurile cu apa utilizată pentru producerea energiei electrice au crescut cu 70 milioane lei în T1.  Semnal: Costul mediu de producție se va majora cu peste 10%

Ca urmare a modificărilor aduse Legii Apelor din România în cursul anului 2020, în primele trei luni ale anului, Hidroelectrica a înregistrat costuri totale cu apa utilizată pentru producerea energiei electrice de 149,0 milioane lei, în creștere de la 69,6 milioane lei comparativ cu cele înregistrate în aceeași perioadă a anului precedent, prezintă FP.

Pe parcursul anului 2020 Parlamentul a aprobat mai multe modificări asupra Legii Apelor, acestea intrând în vigoare în data de 13 iulie 2020, în timp ce Guvernul României a modificat Legea Apelor începând cu 31 decembrie 2020. Conform acestor modificări, toți proprietarii de instalații sau lucrări care sunt folosite pentru prelevarea de apă de suprafață sau subterană sunt obligați să instaleze mijloace de măsurare a debitelor și volumelor de apă în termen de 6 luni calculate de la data de 13 iulie 2020. Nerespectarea acestor prevederi, chiar și din cauza unor motive tehnice bine justificate, poate duce la obligația de a plăti către ANAR contribuția aferentă nivelului maxim autorizat de volum, semnalează FP în raportul menționat.

În vederea calculării volumului de apă utilizat de către hidrocentralele deținute pentru producerea de energie electrică, Hidroelectrica  a utilizat o metodă de calcul indirectă, bazată pe volumul de energie electrică produsă de fiecare unitate. Conducerea Hidroelectrica consideră ca nu este fezabil din punct de vedere tehnic să instaleze mijloacele standard de măsurare a debitelor, așa cum prevede această lege, din cauza dimensiunii și varietății specificaților tehnice aferente centralelor sale.

Ca urmare a modificărilor aprobate în decembrie 2020, noi amendamente asupra Legii Apelor sunt momentan dezbătute în Parlament, acestea având un impact potențial asupra activității Hidroelectrica. În data de 8 februarie 2021 Senatul, ca primă cameră în cadrul căreia sunt discutate modificările, a aprobat o schimbare care ar permite ca Hidroelectrica  să continue utilizarea metodei indirecte pentru calculul volumului de apă, metodă utilizată până în iulie 2020 (i.e. anulând efectele schimbărilor legislative adoptate după iulie 2020). Legea s-a mutat apoi la Camera Deputaților, care a fost și organul decizional. Aici, acesta a suferit modificări neașteptate de către Comisia agricolă, care a inclus o contribuție de apă fixă pentru producătorul de energie hidroenergetică de 33 RON / MWh. Potrivit FP, acest lucru ar împinge costurile de producție ale Hidroelectrica într-un an hidrologic mediu la aproximativ 528 milioane lei, de la aproximativ 350 milioane lei pe baza sistemului valabil până în 2020, ducând la o creștere cu peste 10% a costului mediu total de producție al Hidroelectrica. În prezent, legea este reevaluată de către aceeași Comisie agricolă din Camera Deputaților.

Întregul proces legislativ implică mai mulți pași obligatorii iar forma finală a legii nu poate fi anticipate, susțin reprezentanții Fondului Proprietatea, care anunță că vor monitoriza procesul legislativ desfășurat în Parlament, precum și discuțiile dintre Hidroelectrica SA și ANAR pentru a putea evalua orice impact potențial asupra companiei.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *