Hidroelectrica își actualizează strategia de tranzacționare pe piața angro de energie, în contextul actual al piețelor de energie din Europa. Se cere aprobarea acționarilor și pentru fuziunea prin absorbție a Hidroelectrica Wind Services S.R.L. și Crucea Wind Farm S.A.

Publicat pe Categorii Esential, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Hidroelectrica își actualizează strategia de tranzacționare pe piața angro de energie, în contextul actual al piețelor de energie din Europa. Se cere aprobarea acționarilor și pentru fuziunea prin absorbție a Hidroelectrica Wind Services S.R.L. și Crucea Wind Farm S.A.
  • Acționarii sunt solicitați să aprobe, în ședința AGEA din aprilie, strategia de tranzacționare pe piața angro de energie electrică în cadrul Hidroelectrica, în contextul actual al piețelor de energie din Europa.

Conform unei note a Directoratului, se impune actualizarea strategiei de tranzacționare pe piața angro de energie în contextul regional privind accelerarea procesului de cuplare a piețelor de energie coroborat cu angajamentele asumate la nivel european privind creșterea ponderii surselor regenerabile în mixtul energetic. De asemenea, s-a avut în vedere separarea portofoliului de furnizare de cel angro în cadrul Hidroelectrica și diversificarea portofoliului de tranzacționare pe piața angro internă prin introducerea în legea 123 a instrumentelor derivate pe energie electrică – contracte de opțiuni, contracte futures, swap, forward etc, se specifică în nota menționată.

Un risc operațional pentru Hidroelectrica derivă din lipsa controlului asupra cantităților care urmează a fi contractate pe fiecare din cele două portofolii de vânzare angro și furnizare, având ca efect o posibilă situație de supracontractare, respectiv subcontractare față de nivelul de hedging țintă, se mai precizează în nota ce va fi prezentată acționarilor. Sunt luate în calcul posibile situații de supracontractare în noile condiții de piață – criză energetică, modificarea legislației, cauzate de actualele limite de contractare.

În aceeași ședință, Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor va aproba proiectul de fuziune prin absorbție a Hidroelectrica Wind Services S.R.L. și Crucea Wind Farm S.A. de către SPEEH Hidroelectrica S.A.

Hidroelectrica a achiziționat Parcul Eolian Crucea, primul M&A realizat de o companie de stat din Romania. În februarie 2021, acționarii companiei au aprobat tranzacția de cumpărare a 100% din actiuni, respectiv părți sociale, deținute de Steag GmbH și Steag 2 Beteiligungs GmbH în societățile Crucea Wind Farm S.A. și Steag Energie Romania S.R.L. (perimetrul proiectului Arizona).

Dezvoltat de STEAG și pus în funcțiune în anul 2014, Parcul Eolian Crucea este unul dintre cele mai moderne și mai bine întreținute parcuri eoliene terestre din România, avand o capacitate instalată de 108 MW.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.