Hidroelectrica vrea să angajeze avocați specializați să câștige în instanță litigiul cu asocierea SC Romelectro – Litostroj Power D.O.O. Pretinde că are de recuperat peste 3 milioane euro penalități de întârziere a lucrărilor de retehnologizare a CHE Stejaru

Publicat pe Categorii Business, Furnizare / Distributie / Transport
Prima Pagina Business Furnizare / Distributie / Transport Hidroelectrica vrea să angajeze avocați specializați să câștige în instanță litigiul cu asocierea SC Romelectro – Litostroj Power D.O.O. Pretinde că are de recuperat peste 3 milioane euro penalități de întârziere a lucrărilor de retehnologizare a CHE Stejaru

Cu aprobarea acționarilor, Hidroelectrica vrea să angajeze avocați specializați pentru a câștiga litigiul cu asocierea  SC Romelectro – Litostroj Power D.O.O., care să fie obligată să achite peste 3 milioane euro reprezentând penalități de întârziere în realizarea contractului având ca obiect Retehnologizarea CHE Stejaru.

Directoratul Hidroelectrica cere aprobarea acționarilor pentru achiziționarea serviciilor de asistență juridică și reprezentare în fața instanțelor de arbitraj în litigiul având ca obiect acțiunea în pretenții pentru obligarea societății Romelectro, lider al asocierii SC Romelectro – Litostroj Power D.O.O. la plata penalităților contractuale în valoare de 3.050.364 euro, reprezentând echivalentul sumei de 14.775.965,06 lei, pentru neîndeplinirea obligațiilor contractuale de punere în funcțiune a unităților tehnice la termenele stabilite și  a eventualelor cereri reconvenționale și alte cereri conexe dosarului arbitral.  AGEA Hidroelectrica este convocată pe 29 martie.

Hidroelectrica a încheiat cu asocierea SC Romelectro – Litostroj Power D.O.O un contract având ca obiect Retehnologizarea CHE Stejaru în mai 2015. Contractorul are obligația, potrivit contractului,  de a executa lucrările în regim “la cheie”, termen final de punere în funcțiune fiind 31 ianuarie 2018.

Potrivit unei note semnate de Directoratul Hidroelectrica, contractorul a înregistrat întârzieri în îndeplinirea obligațiilor de a realiza punerea în funcțiune la termenele convenite între părți, după cum urmează:

  • pentru vana sferică Dn 2500 (parte mecanică și electrică) pentru hidroagregatul nr.6, termenul de punere în funcțiune a fost depășit cu 734 zile;
  • pentru Hidroagregatul nr 6 –  734 zile
  • pentru Stația de medie tenisune aferentă hidroagregatului nr 6- 580 zile
  • pentru transformator 63MVA nr 6 – 588 zile.

Conform contractului, pentru neîndeplinirea obligațiilor privind respectarea termenelor de punere în funcțiune asumat contractorul este obligat să plătească beneficiarului penalități de întârziere de 0,1% pe zi  din prețul contractual al unității tehnice respective.

Cu privire la soluționarea disputelor apărute între Hidroelectrica și asocierea  SC Romelectro – Litostroj Power D.O.O., s-a convenit ca soluționarea acestora să fie dedusă Curții de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a României. La refuzul repetat al contractorului, Directoratul Hidroelelectrica consideră oportunitatea înaintarea cerereii de arbitrare și cere aprobarea acționarilor pentru a apela la serviciile unor avocați de specialitate.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *