Hidroelectrica vrea să câștige bătălia cu Fondul Proprietatea. Caută avocați pentru litigiile inițiate de acționarul minoritar și pentru demararea unei acțiuni împotriva Oanei Truță, membru CS

Publicat pe Categorii Business, Esential, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Hidroelectrica vrea să câștige bătălia cu Fondul Proprietatea. Caută avocați pentru litigiile inițiate de acționarul minoritar și pentru demararea unei acțiuni împotriva Oanei Truță, membru CS

Hidroelectrica este  într-o situație pe cât de inedită, pe atât de periculoasă: acționarul minoritar – Fondul Proprietatea a inițiat o serie de litigii, contestând mai multe decizii ale AGA, Consiliului de Supraveghere și Directoratului, cu riscul de a bloca activitatea companiei.

Șefii Hidroelectrica vor să câștige bătălia cu Fondul Proprietatea și sunt în căutare de avocați externi specializați, care să le garanteze succesul. Se cere astfel aprobarea acționarilor (se contează pe acționarul majoritar – Ministerul Energiei), în ședința programată pentru 12 decembrie, pentru achiziționarea unor servicii de asistență juridică și reprezentare în fața instanțelor judecătorești în litigiile inițiate de Fondul Proprietatea împotriva hotărârilor/deciziilor luate de AGA, Consiliul de Supraveghere și Directorat, în toate fazele procesuale.  Totodată, compania vrea să apeleze la avocați externi și pentru inițierea unei acțiuni în răspundere împotriva Oanei Truță, membru al CS Hidroelectrica, pentru un onorariu de 30.000 de lei.

Fondul Proprietatea a contestat hotărârile Consiliului de Supraveghere prin care au fost numiți membrii Directoratului, invocând că recrutarea nu s-a făcut conform OUG 109. Potrivit unui document consultat de InvesTenergy, pentru suspendarea efectelor hotărârilor menționate anterior, au fost formulate și ordonanțe presedențiale și cereri de intervenție la Oficiul Național al Registrului Comerțului la cererile de mențiuni ale Hidroelectrica de înregistrare a noilor membri ai conducerii societății, acestea fiind înaintate spre soluționare Tribunalului București.

InvesTenergy a scris, citând surse autorizate apropiate companiei, că Fondul Proprietatea a contestat  noul Directorat al Hidroelectrica și că până la soluționarea contestațiilor, cei 3 membri – Bogdan Badea , Mihai Bratu şi Mihai Zdru – trebuie să fie cu băgare la ce semnează  ca să nu dea socoteală ulterior în cazul în care câștigul este de partea FP. Am semnalat că asistăm în continuare la o situație inedită și periculoasă pentru Hidroelectrica, șefii companiei fiind limitați în exercitarea atribuțiilor! Și, uite așa, grație acțiunilor acționarului minoritar, motoarele nu se pot tura la maxim la Hidroelectrica…

Ministerul Energiei  a criticat, în repetate rânduri, Fondul Proprietatea pentru atitudinea distructivă în companiile unde este acționar alături de statul român, ceea ce poate duce la blocarea activităţii respectivelor societăţi, cum se întâmplă în mod repetat la Hidroelectrica.

Oana Truță, reprezentanta FP, a fost realeasă ca membru provizoriu în Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica, prin vot cumulativ, în cadrul Adunării Generale Ordinare a Acționarilor (AGOA) din 10 septembrie, după ce a fost eliminată din CS la data de 31 august a.c. Reprezentanții FP au constatat că propunerea Ministerului Energiei nu include motivaţia pentru iniţierea procedurii judiciare împotriva Oanei Truţă Aceștia au acuzat că atât ministerul, cât și Hidroelectrica au ignorat dreptul legal la informare, blocând accesul Fondului Proprietatea la documentaţia AGA. „Fondul Proprietatea consideră că aceste acţiuni reprezintă represalii din partea Ministerului Energiei pentru a înlătura un membru al Consiliului de Supraveghere care, prin exercitarea atribuţiilor sale legale, de administrare, s-a opus acţiunilor anumitor membri ai organelor societare care au ameninţat implementarea principiilor de guvernanţă corporativă în Hidroelectrica. Trebuie remarcat faptul că doamna Truţă este în fapt cel mai experimentat membru al Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica, având mai multe mandate de membru în Consiliu în slujba companiei incepand cu martie 2011 şi până în prezent şi s-a ocupat de companie chiar şi în perioada procesului de reorganizare a companiei. Acţiunea luată de Ministerul Energiei reprezintă un atac suplimentar asupra implementării principiilor de guvernanţă corporativă”, se precizează într-un comunicat al FP, cu mențiunea că au fost declanșate acţiuni legale împotriva hotărârii acţionarilor care au aprobat acţiunea în justiţie împotriva Oanei Truţă.

Hidroelectrica apelează la avocați externi date fiind multele litigii cu Fondul Proprietatea, termenele scurte pentru pregătirea actelor procedurale și volumul mare de muncă din cadrul Departamentului juridic al societății.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *