IMM-urile, notificate de furnizori: Crește tariful la energie cu până la 30%

Publicat pe Categorii Flux energetic
Prima Pagina Actual Flux energetic IMM-urile, notificate de furnizori: Crește tariful la energie cu până la 30%

Tot mai mulți reprezentanți ai IMM-urilor mi-au semnalat în ultima săptămână faptul că, de la începutul anului, au primit notificări de la furnizorii de energie prin care erau anunțați de creșterea tarifului la energie electrică cu până la 30%,precizează deputatul PNL Virgil Popescu, vicepreședintele Comisiei pentru Industrii și Servicii . După apariția celebrei OUG 114, printre cele mai afectate de măsurile pompieristice sunt chiar Întreprinderile Mici și Mijlocii românești, susține acesta, într-un comunicat.

Producătorii de energie sunt obligați să plătească taxa de 2% pe cifra de afaceri, furnizorii la rândul lor plătesc 2% atât pe energia cumpărată de la producători, cât și pe tariful de furnizare, în timp ce distributorii plătesc 2% pe tariful de distribuție.

Producătorii de energie au mărit tarifele, furnizorii de energie electrică au reacționat și au anunțat majorări de tarife, distribuitorii la fel, iar consumatorii români trebuie să suporte toată această nebunie PSD-istă, adică aproximativ 400-500 milioane de euro în plus, per total la facturile de electricitate în 2019. Da, aceasta este suma pe care Guvernul PSD vrea să o strângă la buget din industria energetică a țării, se specifică în comunicat.

Referindu-se șa costurui, Popescu a precizat: “Dacă ne aducem aminte, atât în iarna 2017, cât și în iarna 2018, prețurile la energia electrică au crescut foarte mult. Guvernul nu a învățat nimic din lecțiile trecutului și prin această suprataxă de 2% introdusă de la 1 ianuarie 2019, în plină iarnă, a accelerat procesul de creștere a prețului și piața a reacționat imediat. România a devenit cea mai scumpă piață de energie electrică din regiune și a devenit, în ultimele zile, importator net de energie, pretul MWh pe piața PZU atingând maxime istorice de 400, 500 și 600 lei/MWh”.

Totodată, deputatul Popescu avertizează și asupra unui alt efect pervers al acestei taxe, respectiv scoaterea din exploatare a unor capacități de producție care nu vor mai fi rentabile: “Am spus chiar că va urma falimentul celui mai mare producător de energie electrică pe cărbune: CEO Oltenia, ținând cont că această companie are deja probleme cu achiziția de certificate de CO2, cu retehnologizările obligatorii, iar această suprataxă îi va afecta grav lichiditățile bănești”.

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *