Ministerul Energiei a căutat să stabilească un echilibru între subvenţiile primite de energia regenerabilă şi contribuţiile plătite de consumatorii finali, a declarat Corina Popescu, Secretar de Stat în Ministerul Energiei referindu-se la schimbările propuse în proiectul de OUG ce modifică Legea 220, aflat în consultare publică. În baza unui model matematic, oferit de un consultant independent, a fost calculat impactul modificărilor în factura lunară. Pentru un consumator casnic cu un consum mediu, impactul va fi de 0,6 lei pe lună, iar, la un consumator mediu industrial, ajunge la 3,3 lei pe lună, a precizat Corina Popescu, cu precizarea că propunerile ministerului trebuie agreate cu Comisia Europeană înainte de a fi aplicate.
Întrebat dacă majorarea contribuţiei consumatorilor pentru energia regenerabilă de la 42 lei/MWh, cât este în acest an, la 47 lei/MWh anul viitor (așa prevede proiectul de OUG) va conduce la o creştere a facturilor de energie electrică, președintele ANRE a declarat: „S-ar putea să existe o creştere a cuantumului din factura finală care se va redistribui către susţinerea de certificate verzi. Dacă va fi, nu va fi semnificativ. Nu prevedem la ora actuală o creştere a facturii pe această iniţiativă“. Este posibil ca preţul energiei electrice să scadă la consumatorul final cu 1-2% începând cu 1 iulie 2017, ca urmare a reducerii tarifului de distribuţie, a mai spus Havrileț.
Referitor la proiectul de OUG aflat în consultare publică, Corina Popescu a precizat că așteaptă observații, propuneri pe care le va face publice împreună cu răspunsurile ministerului. „Am modificat Legea 220 în baza studiului realizat de consultantul independent. Se pare că am reușit să nemulțumim pe toată lumea (producători de E-SRE, mari consumatori de energie). Considerăm că sectorul regenerabilelor trebuie să-și găsească un echilibru, iar consultantul ne-a propus o soluție de compromis”, a afirmat Popescu, la conferința „Concurenţa în sectoare esenţiale ale economiei româneşti” organizată de Consiliul Concurenței.