În perimetrul Neptun Deep se desfășoară activități de explorare și de pregătire a etapei de dezvoltare a zăcămintelor de gaze naturale descoperite. Romgaz Black Sea Limited a realizat jumătate din programul de investiții stabilit pe primele 3 luni

Publicat pe Categorii Business, Esential, Investitii / Tranzactii, Semnal
Prima Pagina Actual Esential În perimetrul Neptun Deep se desfășoară activități de explorare și de pregătire a etapei de dezvoltare a zăcămintelor de gaze naturale descoperite. Romgaz Black Sea Limited a realizat jumătate din programul de investiții stabilit pe primele 3 luni

În primele 3 luni ale anului 2023, Filiala Romgaz Black Sea Limited a realizat investiții în valoare de 27.405 mii lei, reprezentând un procent de 50,15%  din programul de investiţii aprobat în valoare de 54.647 mii lei, potrivit raportului trimestrial al companiei Romgaz. Investițiile realizate au constat în activităţi de pregătire a etapei de dezvoltare și activități de explorare a zăcămintelor de gaze naturale.

Activitatea proiectului Neptun Deep este desfășurată prin Romgaz Black Sea Limited Nassau (Bahamas) Sucursala București. La acest moment, în perimetrul Neptun Deep se desfășoară activități de explorare, precum și activități de pregătire a etapei de dezvoltare a zăcămintelor de gaze naturale descoperite cu caracter comercial, se prezintă în documentul Romgaz.

Pentru anul 2023, Filiala Romgaz Black Sea Limited are un program de investiții total aprobat în valoare de 736.199 mii lei, din care suma de 599.943 mii lei este aprobată ca buget contingent, depinzând de decizia finală de investiție. Romgaz are programate investiții de două miliarde de lei în 2023.

În primul trimestru, au fost acordate credite pentru dezvoltarea infrastructurii Filialei Romgaz Black Sea Limited în valoare de 31,516 mil.lei, se precizează în raport.

Romgaz Black Sea Ltd. a încheiat, în martie 2023, cu Transgaz, contractul cadru de transport pentru preluarea în Sistemul Național de Transport a gazelor naturale ce vor fi exploatate din zăcământul Neptun Deep. Prin încheierea acestui contract se rezervă capacitatea tehnică necesară pentru preluarea gazelor în SNT, fapt care va permite valorificarea pe piață a gazelor naturale din zăcămintele din perimetrul Neptun Deep. Contractul a fost încheiat pentru perioada septembrie 2026 – septembrie 2042.

Reamintim că, la data de 1 august 2022, Romgaz a încheiat contractul de vânzare-cumpărare a tuturor acțiunilor emise de ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited (“EMEPRL”). Acționarii Romgaz au redenumit EMEPRL, în septembrie 2022. Noua companie este Romgaz Black Sea Limited. Aceasta funcționează în conformitate cu legile Commonwealth din Bahamas.

Romgaz Black Sea Limited deține 50% din drepturile dobândite și obligațiile asumate prin Acordul de concesiune pentru explorare, dezvoltare și exploatare petrolieră în perimetrul XIX Neptun, Zona de Apă Adâncă din Marea Neagră. OMV Petrom S.A. deţine restul de 50% din aceste drepturi și obligații şi începând cu data de 1 august 2022 are calitatea de operator al perimetrului. Filiala Romgaz nu deține active sau interese și nu este parte la nici un acord de operare în comun, acord de exploatare, acord de împărțire a producției sau un acord similar, în afara de Acordul de concesiune pentru explorare, dezvoltare și exploatare petrolieră în perimetrul XIX Neptun, Zona de Apă Adâncă din Marea Neagră (proiectul Neptun Deep).

DNA a cerut Romgaz informații privind tranzacția cu Exxon pentru proiectul Neptun Deep

DNA a cerut Romgaz informații privind tranzacția cu Exxon pentru proiectul Neptun Deep DNA a solicitat companiei Romgaz informații în raport cu tranzacția privind achiziția de către ROMGAZ a cotei părți din proiectul Neptun Deep, a confirmat Romgaz la solicitarea transmisă de E-nergia.ro

Surse oficiale au declarat pentru G4Media că procurorii DNA au cerut în acest zile documente de la compania cu capital majoritar de stat Romgaz privind tranzacția din 2022 cu compania americană ExxonMobil pentru perimetrul Neptun din Marea Neagră.

Romgaz transmite că nu comentează și nu formulează aprecieri în raport cu solicitările organelor abilitate.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *