A început retehnologizarea Unității 1 de la Cernavodă. Cosmin Ghiță: Am convins acționarii printr-o reașezare a strategiei în baza unor studii existente în companie

Publicat pe Categorii Esential, Investitii / Tranzactii
Prima Pagina Actual Esential A început retehnologizarea Unității 1 de la Cernavodă. Cosmin Ghiță: Am convins acționarii printr-o reașezare a strategiei în baza unor studii existente în companie

Cu aprobarea acționarilor, Nuclearelectrica a demarat retehnologizarea Unității 1 a CNE Cernavodă, a anunțat Directorul General al Nuclearelectrica, Cosmin Ghiță, într-o întâlnire cu presa.

”Am demarat deja o primă etapă a proiectului de retehnologizare a Unităţii 1 de la Cernavodă. Am reușit să convingem acționarii printr-o reaşezare a strategiei de retehnologizare. Parctic, am simplificat procesul, am redus numărul etapelor de la 5 la 3, precum și modul de alocare a bugetului pentru partea de planificare în baza unor studii existente în companie. Prima etapă, în care s-a intrat, include şi finalizarea studiului de fezabilitate legat de acest proiect”, a  precizat Cosmin Ghiţă.

Luna viitoare se va înfiinţa un departament de retehnologizare în cadrul SNN, care va fi condus de un director general ce urmează a fi selectat prin concurs.

”Prin această decizie, de demarare a retehnologizării reactorului 1 s-a dat un semnal specialiştilor că există un angajament pe proiectele nucleare”, a subliniat Ghiță.

Proiectul, prioritar al SNN, va fi gestionat integral de companie. ”Este singura investiţie majoră, derulată exclusiv de SNN, căre răspunde simultan necesităţilor de sistem energetic şi ţintelor de decarbonizare”, a spus Cosmin Ghiţă, cu precizarea că acordarea de dividende speciale de către SNN nu percilitează procesul de retehnologizare. Compania are rezerve financiare pentru realizarea proiectului în etape, cu costurile aferente, a specificat directorul general interimar.

Faza 1 a proiectului de retehnologizare va include activităţile necesare asigurării funcţionarii Unităţii 1 pentru o perioadă de 30 de ani, adică extinderea numărului de ore de funcţionare la putere nominală suplimentar celor 210.000 de ore estimate iniţial prin proiect.

Potrivit Directorului General Cosmin Ghiță, prioritățile pentru SNN sunt: retehnologizarea Unității 1 de la Cernavodă, realizarea Unităților 3 și 4, diversificarea surselor de venit, menținerea securității nucleare și resursele umane.

SNN a înregistrat în primul semestru al acestui an un profit net de 133,78 milioane lei (29,2 milioane euro), în creştere de 77 de ori faţă de perioada similară a anului trecut, pe fondul creşterii producţiei şi a încasărilor.

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.