Punerea în funcțiune a unor investiții foarte importante la Hidroelectrica, de interes maxim pentru Sistemul Energetic Național, depinde de obținerea unor avize de la diverse instituții ale statului, dar și de emiterea unor hotărâri de guvern.
Recent, Bogdan Badea, Președinte Directorat, a declarat că Hidroelectrica este într-un stadiu avansat al discuțiilor cu ministerul de resort pentru emiterea de hotărâri de guvern pentru investițiile aprobate de acționari în 2019. “La Hidroelectrica, se poate conta pe 250 – 300 MW aport suplimentar de energie în sistem în momentul finalizării investițiilor istorice. Este clar că este nevoie de noi capacități de producție în România. Am trăit multă vreme cu impresia că suntem într-un excedent de capacități. Exigențele Green Deal ne duc într-o altă zonă, trebuie să ne pregătim”, a afirmat Badea la Forumul Energiei online, organizat de Financial Intelligence.
Amenajarea Hidroenergetică (AHE) Răstoliţa, un proiect în derulare la Hidroelectrica de mai mulți ani, este într-un stadiu foarte avansat de execuție, după cum spune șeful companiei. Este un obiectiv cu o putere instalată de 35,2 MW și o energie medie anuala de 46,3 GWh/an. Pentru punerea în funcțiune a primei etape, investiția este de 95 milioane lei. La finele anului 2017, s-a dat HG de expropriere. Badea spune că, permanent, specialiștii Hidroelectrica s-au lovit de birocrație pentru intabularea dreptului de proprietate în favoarea statului pentru terenurile expropriate. Astfel că lucrările la centrală au fost finalizate, însă nu se poate pune în funcțiune că mai trebuie avize pentru scoaterea din fondul forestier a suprafețelor necesare realizării acumulării!
Vedem că Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri a pus în dezbatere publică Hotărârea privind aprobarea înscrierii coridorului de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes național ,, Amenajarea Hidroenergetică Răstoliţa”, aflat în administrarea sa, în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului.
Obiectivul de investiţii “Amenajarea Hidroenergetică Răstoliţa” este situat în nord-estul judeţului Mureş, asigurând folosinţa complexă a debitelor afluenţilor de dreapta ai râului Mureş, pe sectorul Ilva-Răstoliţa-Bistra, pe teritoriul comunelor Răstolița, Lunca Bradului și Vătava. Prin Hotărârea Guvernului nr. 900/2017, s-a aprobat amplasamentul şi declanşarea procedurilor de expropriere a imobilelor proprietate privată situate în coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes naţional . La data emiterii Deciziei de expropriere în ianuarie 2018, de către reprezentantul expropriatorului, pentru imobilele cuprinse în anexa la HG 900/2017, a operat de drept transferul dreptului de proprietate asupra imobilelor din proprietatea privată a persoanelor fizice în proprietatea publică a statului și în administrarea expropriatorului. După efectuarea transferului dreptului de proprietate, Hidroelectrica – în calitatea de reprezentant al expropriatorului – a întocmit documentația topo-cadastrală. Ulterior, s-a întabulat dreptul de proprietate în favoarea statului român, cu drept de administrare Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri a coridorului de expropriere, pentru suprafața de 117.039 mp, în baza Hotărârii Guvernului nr. 900/2017 și a Deciziei de expropriere nr. 130/ 30.01.2018 emisă de Societatea P.E.E.H. Hidroelectrica S.A.
În prezent, terenurile aflate pe coridorul de expropriere nu sunt supuse unor cereri de revendicare, nu se află în litigii pe rolul instanțelor judecătorești și nu sunt grevate de sarcini, se precizează în nota de fundamentare a proiectului de Hotărâre a MEEMA.
După înscrierea în inventarul din domeniul public al statului, Ministerul Economiei, Energie și Mediului de Afaceri va încheia actul adițional la Contractul de concesiune a bunurilor care alcătuiesc domeniul public si a terenurilor pe care acestea sunt amplasate.