Inspectorii ANRE au fost în controale, cu prioritate, la marile companii din energie și gaze. Amendă record pentru E-Distribuție Banat – 500.000 lei, 200.000 lei pentru Distrigaz Sud. Hidroelectrica, OMV Petrom, Nuclearelectrica – sancționate că nu au ofertat public și nediscriminatoriu pe piața concurențială întreaga cantitate de energie electrică disponibilă

Publicat pe Categorii Business, Esential, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Inspectorii ANRE au fost în controale, cu prioritate, la marile companii din energie și gaze. Amendă record pentru E-Distribuție Banat – 500.000 lei, 200.000 lei pentru Distrigaz Sud. Hidroelectrica, OMV Petrom, Nuclearelectrica – sancționate că nu au ofertat public și nediscriminatoriu pe piața concurențială întreaga cantitate de energie electrică disponibilă
  • Amenzile acordate de ANRE:  Hidroelectrica  – 150.000 lei, OMV Petrom – 150.000 lei, Nuclearelectrica – 300.000 lei
  • Sancțiuni contravenționale rămase definitive pentru 49 operatori

În anul 2018, activitatea de control desfășurată de ANRE a vizat, cu prioritate, marii operatori din domeniul energiei și gazelor naturale (distribuitori, furnizori, operatori de transport, producători). Potrivit datelor Autorității, la operatorii mari din domeniul energiei, s-au efectuat 250 acțiuni de control și s-au aplicat 276 de amenzi în valoare de 4.008.000 lei.  La marii operatori din domeniul gazelor naturale,  inspectorii ANRE au efectuat 356 controale, au aplicat 312 amenzi, în valoare de 7.955.000 lei.

Și în primul semestru al anului în curs, au fost vizați, cu prioritate, tot operatorii mari din energie: 137 acțiuni de control,  165 amenzi în valoare de 1.869.000 lei, precum și cei din domeniul gazelor naturale: 106 acțiuni, 58 amenzi în valoare de 1.675.000 lei.

În final, 49 operatori licențiați au primit sancțiuni contravenționale rămase definitive, potrivit  ANRE.

O amendă record a primit E-Distribuție Banat – 500.000 lei, pentru încălcarea prevederilor Standardului de performanță pentru asigurarea serviciului de distribuție a energiei electrice, respectiv asigurarea echipei de intervenție în minimum de timp legal în cazul întreruperilor neplanificate: 8 ore în mediul urban, 18 ore în mediul rural.

O amendă de 200.000 lei a primit Distrigaz Sud Rețele pentru încălcarea obligațiilor privind elaborarea și transmiterea studiului tehnico-economic în vederea finanțării lucrărilor  pentru realizarea obiectivelor necesare racordării, precum și încălcarea Standardului de performanță pentru serviciul de distribuție privind înregistrarea, cu număr unic, fiecare sesizare, reclamație, solicitare. Compania a mai primit 2 amenzi anul trecut, de 25.000 lei și 15.000 lei pentru încălcarea Standardului de performanță pentru serviciul de distribuție: nu a asigurat obținerea autorizației de construcție în termenul legal de 90 de zile de la încheierea contrcatului de racordare și nu a transmis răspuns în 30 de zile la o solicitare referitoare la accesul la rețeaua de distribuție.

Pentru încălcarea obligației producătorilor de energie electrică de a oferta public și nediscriminatoriu pe piața concurențială întreaga cantitate de energie electrică disponibilă au fost amendate Hidroelectrica  – 150.000 lei, OMV Petrom – 150.000 lei, Nuclearelectrica – 300.000 lei. Hidroelectrica a mai încasat o amendă de 25.000 lei că nu și-a îndeplinit obligațiile privind realizarea de noi capacități energetice, precum și retehnologizarea celor existente care trebuie să se desfășoare pe bază de autorizații de înființare.

ANRE a aplicat amenzi de câte 50.000 lei  Alpiq Romindustries, KDF Energy, Energy Distribution Services pentru sistrarea cantității de energie aferentă unor contracte.  

Pe motiv că nu a întocmit și transmis ANRE un raport privind cantitățile și prețurile gazelor naturale tranzacționate și/sau serviciile prestate, WIEE România a încasat o amendă de 50.000 lei.

De remarcat că, în primul semestru al anului în curs, ANRE a soluționat 4884 petiții, formulate de persoane fizice și juridice, înregistrându-se o creștere cu 33% comparativ cu semestrul I al anului trecut. Potrivit reprezentanților ANRE, principalele probleme identificate în cadrul petițiilor au fost legate de fcaturarea energiei și gazelor de către furnizorii impliciți, activarea cu întârziere a contractelor de furnziare, probleme rezultate în urma procesului de schimbare a furnizorului, întârzieri la racordări și extinderi la sistemul de distribuție, facturarea energiei termice în cadrul asociațiilor de proprietari, calitatea și continuitatea serviciului de distribuție a energiei electrice/termice.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *