Instalația de detritiere de la CNE Cernavodă va fi executată de firma Korea Hydro & Nuclear Power Co. Ltd. Nuclearelectrica urmează să încheie contractul. Catalizatorul și coloanele de schimb izotopic se realizează de către ICSI Râmnicu Vâlcea

Publicat pe Categorii Business, Esential, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Instalația de detritiere de la CNE Cernavodă va fi executată de firma Korea Hydro & Nuclear Power Co. Ltd. Nuclearelectrica urmează să încheie contractul. Catalizatorul și coloanele de schimb izotopic se realizează de către ICSI Râmnicu Vâlcea
  • Se cere aprobarea acționarilor pentru modificarea Strategiei de implementare a proiectului, ca efect al actualizării valorii investiției pe baza indicilor de creștere a prețurilor între 2018 și 2022

Nuclearelectrica urmează să încheie contractul pentru „Lucrări de execuție Instalația de detritiere de la CNE Cernavodă” cu firma Korea Hydro & Nuclear Power Co. Ltd., potrivit unei note a companiei, pregătită pentru informarea acționarilor.

Contractul va avea o durată de 50 luni, o perioada de garanție a lucrărilor de 5 ani. Valoarea acestuia este de de 195.324.868 euro, mecanismul contractual folosit fiind FIDIC Yellow (Plant and Design-Build), editia 1999, potrivit informațiilor prezentate de SNN.

Firma Korea Hydro & Nuclear Power Co. Ltd. va asigura îndeplinirea în totalitate a cerințelor de performanță ale instalației de detritiere de la CNE Cernavodă.

Conducerea Nuclearelectrica va cere aprobarea acționarilor pentru modificarea Strategiei de implementare a Proiectului de Investiții „Instalație de Detritiere CNE Cernavodă”, ca efect al actualizării valorii investiției pe baza indicilor de creștere a prețurilor între 2018 și 2022 și includerea unor costuri suplimentare.

Se solicită aprobarea acționarilor pentru majorarea valorii aprobate a investiției, urmare a actualizării devizului general, la suma de 254.092.262 euro(valoarea aprobată, în 2018, era de 190.478.273 euro); creșterea valorii lucrărilor de execuție ințtial aprobate, de la 130.418.151 euro, la cursul de 4,7 lei/Euro, la noua valoare, de 195.324.868 euro, la cursul de schimb de 5 lei/Euro.

Potrivit Notei Nuclearelectrica, propunerea tehnică și financiară în forma finală, negociata cu firma KHNP, acoperă în totalitate cerințele privind realizarea detaliilor de execuție, procurarea echipamentelor și materialelor necesare proiectului, execuția lucrărilor de construcții-montaj, pregătirea personalului de operare, ingineresc și de intreținere, punerea în funcțiune și operarea de probă a instalației, până la transferul acesteia către CNE Cernavodă.

Oferta prevede utilizarea catalizatorului (componenta esențiala a tehnologiei de separare izotopica a tritiului) și coloanelor de schimb izotopic realizate de către ICSI Râmnicu Vâlcea. Astfel, se va asigura valorificarea rezultatelor cercetărilor românești în domeniu și independența lanțului de aprovizionare pentru catalizator, în condițiile unei situații internaționale care poate deveni volatilă, susțin reprezentanții SNN.

Implementarea proiectului „Instalație de Detritiere de la CNE Cernavodă” (CTRF) va asigua menținerea concentrației de tritiu din apa grea conținută în sistemele nucleare ale centralei la un nivel scazut, contribuind astfel la reducerea contributiei tritiului la dozele personalului din exploatare, reducerea emisiilor de radioactivitate în mediu și a cantităților de deșeuri radioactive.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *