Instanța dă câștig de cauză Hidroelectrica. Nu este obligația companiei să îndepărteze deșeurile de pe luciul apei la barajul Izvorul Muntelui

Publicat pe Categorii Business, Esential
Prima Pagina Actual Esential Instanța dă câștig de cauză Hidroelectrica. Nu este obligația companiei să îndepărteze deșeurile de pe luciul apei la barajul Izvorul Muntelui
  • Bogdan Badea, Președintele Directoratului Hidroelectrica: “Este incorect să fim sancționați periodic pentru poluarea de care nu suntem vinovați. Cheltuielile pe care societatea le are anual cu igienizările în zona barajelor sunt foarte mari, de cca 1,15 milioane lei”

Hidroelectrica a obținut în instanță, în data de 21.06.2018, anularea măsurilor impuse de Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Neamț, prin Nota de constatare nr. 245/29.04.2016, respectiv: îndepărtarea tuturor deșeurilor existente pe luciul apei la baraj Izvorul Muntelui, cu termen de realizare 28.06.2016 și     igienizarea luciului lacurilor de acumulare Izvorul Muntelui, Bâtca Doamnei, Vaduri și Pângărați, potrivit unui comunicat de presă transmis de Hidroelectrica.

Astfel, prin Decizia Civilă nr. 872/21.06.2019 pronunțată de către Curtea de Apel Bacău în dosarul nr. 1299/188/2016 a fost admis recursul Hidroelectrica S.A., iar în rejudecare s-a dispus admiterea excepției de nelegalitate a pct. 4 A din Anexa la Hotărârea 1/03.02.2016 a CJSU Neamț, prin care s-a pus în sarcina Hidroelectrica S.A. obligația de a igieniza luciul de apă al lacurilor de acumulare Izvorul Muntelui, Bâtca Doamnei, Vaduri și Pângărați. De asemenea, s-a decis anularea Notei de constatare nr. 245/29.04.2016 a GNM prin care s-a impus ca măsură: ,,îndepărtarea tuturor deșeurilor existente pe luciul apei la baraj, cu termen la 28.06.2016’’.

În comunicat se precizează că Hidroelectrica a recurs la soluționarea pe cale juridică a divergențelor cu Instituția Prefectului Jud. Neamț și Garda Națională de Mediu, după ce a primit de la Agenția pentru Protecția Mediului Neamț notificarea prealabilă emiterii deciziei de suspendare a activității la punctul de lucru Baraj Izvorul Muntelui.

”Hidroelectrica face toate demersurile necesare pentru a-și îndeplini obligațiile ce îi revin privind protecția mediului și de cele mai multe ori le și depășeste. Cheltuielile pe care societatea le are anual cu igienizările în zona barajelor sunt foarte mari, de cca 1,15 milioane lei. Consider însă incorect să fim sancționați periodic pentru poluarea de care nu suntem vinovați. Dacă autoritățile locale și reprezentanții Gărzii de Mediu ar impune ferm legea în zonele turistice din amonte de lacurile de acumulare ale Hidroelectrica S.A., s-ar înlătura cel putin una din cauzele majore ale prezentei deseurilor plutitoare pe luciul apelor. Ori, în condițiile actuale, constatăm că autoritățile sunt mai preocupate să sancționeze Hidroelectrica S.A. pentru efectele unei poluări pe care nu societatea a produs-o și nici nu are instrumentele necesare pentru gestionarea acesteia. Susținem cu fermitate și cerem să fie respectat principiul conform căruia poluatorul plătește”, a declarat Bogdan Badea, Președintele Directoratului Hidroelectrica.

Decizia obținută în instanță înlătură riscul de suspendare a activității la punctul de lucru Hidroelectrica Baraj Izvorul Muntelui.

“Contractul se derulează pe o perioadă de 7 ani și până la acestă dată avem un procent de realizare de 24,61 % din valoarea de bază a contractului. Menționăm că centrala Stejaru se află în plin proces de retehnologizare, grupul HA 6 (unul din cele două grupuri mari ale centralei hidroelectrice) urmând a fi finalizat și pus în funcțiune în cel mai scurt timp. Se lucrează intens în acest moment și la cel de-al doilea grup, unele echipamente fiind deja livrate spre a fi montate”, se precizează în comunicatul Hidroelectrica.

Reprezentanții societății subliniază că orice perturbare a activității ar putea aduce prejudicii majore în derularea contractului în valoare de peste 75 milioane euro, impiedicând totodată respectarea termenelor de execuție.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *